Sari la conținut

Ce le spunem copiilor despre Paște

Răstignirea și Învierea lui Isus nu sunt subiecte ușor de abordat când ai copii mici. Dincolo de ouăle roșii și Iepurașul de ciocolată, dacă în familia voastră credința este importantă, trebuie să le explici prichindeilor care este semnificația acestei sărbători. Chiar și cei care nu cred în Dumnezeu au nevoie de o explicație. Așa că i-am întrebat pe bloggerii Suntmamica.ro ce le-au povestit copiilor lor. Iată ce am aflat de la unii dintre ei...

Alina Alexandru povestidemama.ro

Observ că, în ultimii ani, iepuraşul plin de cadouri concurează abitir cu adevărata semnificaţie a Paştelui. De aceea, facem eforturi intense să le explicăm copiilor că sărbătorile creştine sunt despre credinţă, generozitate, cumpătare, împărtăşit, biserică şi, mai ales, smerenie, nu despre cumpărături, cadouri, trafic, mall-uri şi excursii. Vlad şi Radu ştiu că Iisus este fiul lui Dumnezeu, care a venit pe Pământ pentru a-i învăţa pe oameni să fie mai buni şi pentru acest lucru a făcut sacrificiul suprem: şi-a dat viaţa. Apoi, pentru că Tatăl lui îl iubeşte enorm de mult l-a înviat şi l-a luat alături de El, pentru că familia este cea mai importantă atât aici, pe Pământ, cât şi în viaţa de după.

Dina Țarălungă mamipetocuri.ro

„Andre, tu ştii ce înseamnă Paste?
Da, când vine iepuraşul şi îmi aduce trambulină.
Şi, altceva mai ştii?
Că lui Doamne Doamne i s-au pus cuie şi a curs mult sânge, pe ouă. Şi că oamenii răi l-au omorât. Mami, dar cine e prietenul lui Doamne Doamne?
Noi, oamenii, care credem în el că face fapte bune.
Şi de ce nu îl ajutăm să nu moară?!”

Loredana Caia ingerica.ro

Pentru noi, sărbătorile au avut întotdeauna numele lor reale. Fetele au ştiut că la Crăciun sărbătorim Naşterea Domnului, iar la Paşte, Învierea Lui Iisus şi nu îl sărăbătorim pe Moş Crăciun sau pe iepuraş, deşi nici aceste personaje nu lipsesc din vocabularul lor. La început, când ele erau mai mici, nu am pus accentul pe Răstignire, ci mai mult pe Înviere. Despre Răstignire au aflat ambele de la grădiniţă şi am observat că nu au manifestat nicio problemă în a asimila informaţiile primite. Au înțeles clar despre ce e vorba şi vorbesc tare frumos despre cum a înviat Iisus. În noaptea de Înviere merg ambele la Biserică şi se bucură împreună cu ceilalţi. Pentru fiecare dintre ele, prima slujbă de Înviere la care au participat a fost în anul în care au împlinit 5 ani. Sărbători cu bucurie! Hristos a înviat!

Alex Zamfir celmaibuntata.ro

Eu i-am povestit de mic lui Mark că nu cred în Dumnezeu, dar că el e liber să o facă și este doar decizia lui. Nu i-am povestit încă de Iisus, ca personaj istoric, i-am povestit însă că nici iepurașul de Paște nu există, așa cum nu există Moș Crăciun. Că ambele sunt niște povești foarte frumoase și niște prilejuri pentru oameni de a face cadouri sau lucruri frumoase pentru alți oameni. Și doar pentru că nu sunt adevărați, nu înseamnă că nu ne putem bucura de aceste momente...

Dan Cruceru taticool.eu

Încă nu am avut discuţii ample cu Sophia în privinţa patimilor lui Iisus. Am discutat lucruri relativ generale, foarte uşor de explicat şi din care au fost eliminate detaliile şocante. Ea ştie că Iisus s-a dus la Ceruri şi apoi a Înviat pentru binele omenirii. Pentru că Dumnezeu ne iubeşte foarte mult pe toţi şi ne veghează tot timpul. Este, însă, încântată mai ales de tradiţii, de vopsitul ouălor şi de frământarea cozonacilor. Se implică foarte mult alături de noi în aceste tradiţii.

Daniel Osmanovici tataincepator.ro

Sa explici ceva, orice legat de religie unui copil este foarte delicat, pentru că e vorba despre concepte pe care nici mulți adulcți nu le pricep. În familia noastră expunerea copilului la religie a fost prin vizite la mănăstiri și biserici unde s-a putut minuna de “tablourile mari”. Apoi a învățat cum se face cruce, iar examenul a fost când a întrebat “ce face băiatul ală pe cruce?”.
După mai multe încercări am reușit să o fac să înțeleagă că e acolo pentru că a fost pedepsit pentru că alți oameni nu au fost cuminți, dar înțelesul Paștelui și Învierea a fost mai complicat și concluzia a fost, la cei 4 ani ai ei că atunci vine Iepurașul cu multe ouă și că atunci ea poate sta cu mama să facă ouă roșii și cozonac. Mai încercăm la anul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!