Sari la conținut

Ce ne facem cu mama soacra?

Daca ti s-a parut ca ai o relatie complicata cu mama soacra inainte de aparitia copiilor, dupa ce familia se mareste situatiile conflictuale pot sa devina mult mai intense.

Socrii devin brusc mult mai interesati de ce se intampla cu voi, tu esti mai obosita si iritata, sotul poate sa fie suficient de plictisit de toate observatiile pe care i le faci, incat sa nu mai suporte inca una, sunteti 'obligati' sa petreceti mai mult timp impreuna, in familie - ce mai, situatia poate sa fie exploziva.

Sfatul nostru? Ghideaza-te in relatia cu soacra in functie de durerea de cap pe care ti-o provoaca. Daca simti ca iti plesneste, atunci ai nevoie de un plus de diplomatie. Si sa aplici sfaturile de mai jos, punct cu punct:

1. Ia o gura de aer inainte sa raspunzi la ceva care ti se pare provocator. Daca poti ocoli un conflict atunci nu sta pe ganduri. Nu poti iesi niciodata castigatoare numai din faptul ca 'i-ai spus-o'. Poate pe moment simti fluturi in stomac fiindca in sfarsit ai spus si tu ce ai pe suflet insa, in final, tensiune se va sparge tot in capul tau. Care nu vrei sa te doara, nu-i asa?

2. Incearca sa iti cunosti soacra. Nu glumesc. Probabil si mama ta iti spune o multime de lucruri pe care nu le inghiti cu usurinta si totusi o faci, fara durere de cap. Daca ti-ai cunoaste soacra atunci ai putea spune si in cazul ei - bine, iar a pus aceeasi placa, sa ma prefac ca o ascult in timp ce o ignor. Cum o poti cunoaste? Lasand-o sa vorbeasca, insa despre ea, cand era tanara, cand era insarcinata, despre ce lucreaza si nu despre tine si familia ta.

3. Intinde o mana de ajutor relatiei. Ai sa observi cu uimire ca daca tu nu privesti relatia ca fiind una dificila chiar nu va mai fi una dificila. Uimeste-o pe mama soacra facand gesturi neasteptate, cum ar fi sa o inviti o data in oras. Ai putea chiar sa ii ceri sfatul in unele privinte, nu foarte importante. Asta o poate uimi suficient de tare incat sa nu isi mai dea cu parerea si in alte privinte.

4. Nu uita sa multumesti, cu toata inima, pentru lucrurile pe care le face. Daca a scos copiii undeva in oras, daca le-a cumparat ceva sau pur si simplu le-a trimis o prajitura multumeste. Nu te uita la faptul ca are prea mult zahar, ca au sarit peste somnul de pranz sau a luat ceva imposibil de purtat. Multumeste, pana la urma este minunat pentru copii ca au bunici care ii iubesc.

5. Povesteste despre ce faceti voi, in familie. Lucruri care stii ca o intereseaza - ce ati mancat la pranz, ce cadouri ati luat copiilor sau, eventual, ce piesa de teatru ati vazut. Daca se simt si ei ca fac parte din viata nepotilor, ca stiu cum isi petrec ziua, ce le place, ce cantece stiu, ce prieteni au, atunci tonul li se va indulci.

6. Nu iti spun ca trebuie sa iti calci peste principii sau sa lasi pe altii sa dicteze cum sa iti cresti copiii, ci ca tonul este cel care face muzica. Daca nu traieste in preajma voastra poti fara probleme sa spui da, da si sa faci dupa cum iti doresti. Si chiar daca este ceva care priveste un lucru care se intampla atunci, direct, ii poti face o placere fiindca nu este ceva ce dureaza o vesnicie. Poate ca iti spune sa ii inbraci pe copii, ca ii prinde racoarea. Asta nu merita o durere de cap si o cearta in familie - ii imbraci si apoi ii dezbraci, cand se dovedeste ca le este cald.

7. Nu cere sotului sa schimbe el ceva in comportamentul parintilor sai, sa le atraga atentia ca nu fac ceva bine. Daca vrei sa iti faci parerea cunoscuta mai bine o faci direct, atunci cand interactionati. Altfel nu vei face decat sa iti provoci o mare durere de cap fara niciun rezultat. Din experienta va spun, barbatii nu se vor duce niciodata la parinti sa arunce niste critici pe care nici macar nu le gandesc ei. Si chiar daca e de acord cu tine poate considera ca pacea este mai importanta decat observatia.

 

 

Voi cum va descurcati in aceasta relatie?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!