În ultima săptămână am răcit, ca toată lumea în această perioadă. Şi urmarea a fost că fiecare cuvânt scos pe gură avea un preț cam mare din cauza răguşelii extreme şi a crizei de tuse care mă apuca după 10 cuvinte. Şi atunci a devenit evident, dacă ai un copil cu vârsta în jur de 4 ani atunci trebuie să vorbeşti enorm. Cerându-i iar şi iar şi iar şi iar şi iar să facă un lucru. Pur şi simplu nu se mişca să facă lucrul pe care îl rogi până nu ai ajuns cam pe la 20 de rugăminţi. Şi asta pentru fiecare cerinţă în parte, oricât de mică. Ce o fi cu copiii ăştia de nu ne aud deloc?
Am citit, desigur (pentru că asta era mai uşor), să văd ce spun psihologii despre situaţia cu pricina. Şi sfaturile lor mi s-au părut de bun simţ:
1. Este posibil să nu te asculte pentru că nu știe sa facă ce îi ceri. De exemplu, este posibil să nu poată încă să se încalte singur şi degeaba îi tot spui să se încalte pentru că el ştie că a încercat şi nu a reuşit aşa că nu o va mai face. Ce-i de făcut? Să te oferi să îl ajuţi şi să vezi unde se încurcă şi să-i arăţi cum trebuie procedat.
2. Poate că nu te ascultă pentru că nu vrea să facă lucrul respectiv singur. Nu vrea să meargă singur la baie să se spele pe mâini. Dar nu ar avea nicio problemă dacă ai fi şi tu acolo. Nu ca să îl ajuţi, ci ca să fii prezentă. Poate să te speli şi tu pe mâini, ca să fii un bun exemplu.
3. Explicaţii. Este posibil să te întrebe a 20-a oară de ce nu poate mânca ciocolată în loc de supă la prânz. Şi fac pariu că şi tu, ca şi mine, te-ai săturat să spui iar şi iar. Dar mai fă-o încă o dată. Arată logica din spatele interdicţiei. La un moment dat va prinde ideea şi nu va mai întreba.
4. Cum vorbeşti? Ai momente în care nu îţi vine să crezi că vocea pe care o auzi este a ta? Este mult prea ascuţită şi enervată şi te zgârie şip e tine pe creier atunci când o auzi? Şi cât de des foloseşti o asemenea voce? Ei bine, dacă ţi se întâmplă des atunci nu este de mirare că acel copil nu te mai aude. Cumva trebuie şi el să se apere.
5. Rutină. Ca să nu mai spui non stop ce are de făcut cel mai bine este să stabileşti o rutină. Desigur, va trebui să o reaminteşti mereu dar măcar nu mai trebuie să justifici de ce, ci doar să atenţionezi că este timpul pentru un lucru sau altul.
Şi aveţi mare grijă să nu răciţi, ca să mai puteţi vorbi. Deşi are şi răceala avantajele sale: ajungeţi să testate dacă veţi fi ascultată şi dacă vorbiţi în şoaptă.
Foto: 123rf.com