Cum te comporti, ce spui si ce este cel mai bine sa faci cand copilul tau, pe la 6-8 ani te intreaba daca Mos Craciun chiar exista? Cum te descurci in fata reclamelor, cum faci fata celor care spun, in prezenta copilului ca Mosul nu exista, ce faci in magazine, pe strada sau oriunde, cand in perioada aceasta apar zeci de mosi "falsi"? Ce este cel mai bine: sa pastrezi increderea in Mos Craciun intreaga si sa faci "minuni" in continuare sau sa-i marturisesti copilului ca Mosul nu exista, in momentul in care acesta are primele indoieli?
Aflarea adevarului este percepute de copii ca o tradare. Dar depinde de parinti ca acest sentiment sa fie indulcit de frumusetea credintei in Mos Craciun care trebuie sa ramana si dupa ce adevarul este aflat.
Psihologii sunt convinsi ca a recunoaste ca Mos Craciun nu exista nu este mai rau decat a le spune ca Cenusareasa sau alte personaje de poveste sunt doar .... o poveste. Depinde de parinti daca adevarul despre Mos Craciun este perceput ca o minciuna sau ca pe o poveste cu un alt final decat cel pe care copilul il stia deja.
In general copilul isi pune intrebari despre Mos Craciun undeva pe la cinci ani, dar increderea in poveste ramane vie daca primeste o reasigurare ca Mosul exista si aduce darurile dorite. Cel mai rau este daca cei mici te prind in flagrant cu darurile Mosului in brate. In acest caz recunoastrea adevarului este obligatorie. In rest mitul poate sa continue doar prin reconfirmarea lui.
Cel mai bine este ca ideea si scopul lui Mos Craciun sa treaca dincolo de poveste, sa faca parte din idealurile pe care copilul sa le inteleaga si sa si le insuseasca. Daca dragostea este reala, atunci si Mos Craciun exista.
Deci, ce ar trebui sa faci atunci cand copilul tau cere lamuriri despre MosCraciun? Iata cateva sfaturi utile.
Un sfat: daca micutul tau este convins ca Mosul exista, nu incerca sa-l aduci la realitate. Nu este pregatit pentru asta.
Vorbeste-i mereu despre ce inseamna Crcaiunul si care este bucuria pe care el o aduce. Dincolo de semnificatia religioasa a sarbatorii, Craciun este bunatate, dragoste si bucuria care insoteste orice viata noua.
Daca in mod evident copilul tau este in cautarea adevarului, explica-i ca Mos Craciun este intruchiparea acestor idei, si ca, atunci cand un copil mic crede in Mos Craciun, el de fapt invata ce inseamna generozitatea, bunatatea si bucuria de a darui.
Trebuie sa-l faci sa inteleaga ca spiritul Craciunului nu este doar o forma de reclama comerciala ci o cale prin care a-ti arata bunatea si generozitatea fata de cei din jurul tau. Daca micutul tau a aflat ca Mos Craciun este o poveste incearca sa-l faci parte la poveste. Implicati-va in actiuni prin care sa faceti o bucurie adevarata celor care cred in Mos Craciun.
Lasa-l sa decida pentru sine. Nu continua pacaleala daca evident nu mai crede.
Mos Craciun nu este obligatoriu. Fiecare familie este diferita. Unii cred ca Mos Carciun poate sa fie o arma pentru a-i speria pe copii, altii ca este doar o cale care promoveaza comercialismul si materialismul. Daca crezi ca Mos Craciun poate sa-l afecteze, renunta pur si simplu. Darurile pot fi la fel de frumoase si la fel de pretioase, fie ca le aduce, fie ca nu le aduce Mos Craciun.
Dar dincolo de toate acestea noi credem in Mos Craciun? Tu crezi?