Fiecare parinte are un stil diferit de a avea grija de copilul sau. Si fiecare are dreptate dintr-un anumit punct de vedere. Dar trebuie sa spunem ca si cei care privesc relatia parinte - copil din afara si gasesc cate ceva de comentat, chiar si in gand, au dreptate la randul lor. Incercam mai jos, sa descriem cateva stiluri parentale si sa aratam care sunt minusurile lor, astfel incat de la fiecare stil parental sa incercam sa luam numai ceea ce este bun.
1. Parintele supraveghetor
Este parintele care are mereu un ochi atintit asupra copilului, mai ceva decat mama soacra, cu celebrul sau ochi din spate. Acesti parinti ar putea sa iti spuna in orice secunda cu ce se ocupa copiii lor. Sunt foarte implicati si grijulii.
Punctul negativ: nu rezista tendintei de a corecta si indruma in permanenta, cerand ca lucrurile sa se faca dupa cum cred ei de cuviinta, de la cum duc copiii lingura cu iaurt la gura, pana la cum isi construiesc castelul de nisip.
2. Parintele atasat
Este probabil cel mai in voga stil parental acum si pune reactiile copilului in centru relatiei parinte-copil. Credinta adeptilor acestei teorii este ca daca in primii ani de viata parintii stiu cum sa raspunda nevoilor copilului, atunci, odata crescut, acesta va fi un adult care nu va avea probleme. Nasterea naturala, alaptarea, purtarea bebelusului - sunt lucruri care pot influenta intreaga viata.
Punctul negativ: Desigur, exista o legatura puternica intre parinte si copil, mai ales in primii ani de viata, insa aceasta nu este singura care influenteaza viata viitorului copil: urmeaza scoala, prietenii, propriile interese. Se pune o presiune prea mare pe parinti (si pe copii, de asemenea) atunci cand se sustine ca tot ceea ce conteaza este 'perfectiunea' primilor ani.
3. Bebelusul la conducere
Dupa ce ne-am plans ani la rand ca am avut parinti prea stricti sau prea ocupati, ne-am jurat in barba ca noi vom fi cu totul diferiti: bebelusul nostru va fi cel mai fericit de pe fata pamantului. Pentru parintii care gandesc asa bebelusul este cel care dicteaza totul - de la ce sa manance pana la ora de somn.
Punct negativ: Nici oamenii mari nu stiu intotdeauna ce este bine pentru ei si un mic impuls nu strica. La bebelusi cu atat mai mult - ei chiar au de beneficiat in urma unor limite si reguli impuse dinafara.
4. Printele eco
Cu cat traiesti mai mult in natura si cu cat ai mai putine interdictii, cu atat mai bine pentru acesti parinti. Haine eco, hrana eco, lipsa de poluare, dar si de tehnologie moderna, la care se adauga cat mai multa libertate - acestea sunt dezideratele acestor parinti.
Punct negativ: Greu spre imposibil de obtinut daca nu sunteti total dedicati acestui plan si nu va mutati intr-un cold de plai, pe-o gura de rai. Si, cum se intampla de obicei, este posibil ca o asemenea alegere sa nu fie tocmai pe gustul copilului, odata ce devine mai mare.
5. Parintele strict
Sunt unii parinti care stiu exact ce anume si-ar dori sa fie / sa aiba copiii lor atunci cand vor fi mari. Si, in acest scop, au si facut un plan amanuntit, un traseu de urmat inca de la doi ani. Rezultatele scolare sunt pe primul loc si nimic nu este lasat la voia intamplarii.
Punct negativ: Presiunea pusa pe copil poate sa fie prea mare si el sa raspunda negativ la aceasta controlare stricta a timpului si personalitatii sale.
6. Parintele relaxat
Este tocmai opusul stilului parental numarul 5. Un astfel de parinte nu crede in planuri si teme, ci in libertatea de explorare. Intrucat un copil este in mod natural interesat sa descopere lumea tot ce ai de facut este sa nu ii pui oprelisti si sa il ajuti sa ajunga acolo unde isi doreste.
Punct negativ: Pana la urma si acesti copii 'liberi' vor ajunge la concluzia ca fara un efort constant intr-o directie nu poti obtine nimic de valoare.
Ultima teorie care si-a facut aparitia este ca, de fapt, nici nu conteaza ce stil parental adopti. Mult mai important este ce fel de persoana esti - ce educatie ai, cum iti petreci timpul, ce valori consideri a fi importante. Acestea isi pun mult mai mult amprenta pe modul in care iti cresti copilul. Si, de la un anumit nivel in sus de educatie si resurse materiale nu are nicio importanta daca urmaresti niste reguli stricte sau lasi copilul sa creasca 'natural' - in final, rezultatul va fi tot acelasi.
Sursa foto: hepta.ro