Sari la conținut

Ce trebuie sa ii invatam pe cei mici despre martisoare

In aceasta perioada este imposibil ca cei mici sa nu intalneasca martisoare la tot pasul, fie ca trece printre tarabe organizate la margine de drum sau ca primesc martisoare de la voi. 

Probabil ca au o multime de intrebari de genul - de ce este cerul albastru?- si vrem sa te pregatim cat mai bine pentru ele. Asa ca am pregatit o lista de lucruri pe care sa le spui copiilor despre martisor.

 

Ce inseamna martisorul?

Este cel care anunta primavara. Se sarbatoreste pe 1 martie, prima zi calendaristica a primaverii. De acum zilele devin din ce in ce mai lungi si calduroase etc.

 

Cine cui da martisoare?

In trecut martisoarele erau oferite de catre mame copiilor pentru a-i proteja in anul ce va veni. Ele erau prinse la mana sau gat si constau intr-un banut din aur sau argint. In mod traditional, ele erau prinse la mana de 1 martie inainte de rasaritul soarelui. Acum sunt oferite mai ales fetelor si sunt un semn al pretuirii. Fetele tinere pot purta martisoare si in par. In acest fel ele vor fi frumoase si sanatoase, conform zicalei populare: "Cine poarta martisoare / Nu va fi parlit de soare".

 

De ce are fiecare martisor un snur impletit din fire rosu cu alb?

Firul reprezinta zilele din an, trecerea timpului. Firul alb simbolizeaza iarna plina de zapada. Firul rosu simbolizeaza caldura verii. Se considera ca cele doua se impletesc asemeni firului destinului ursit la nastere.

 

Care sunt cele mai intalnite martisoare?

Cele mai populare sunt cele care se bazeaza pe simboluri aducatoare de noroc: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar. Dar la fel de intalnite sunt si martisoarele care pornesc de la flori, mai ales ghicelul, aceasta fiind prima floare care apare natural dupa iarna. 

 

Cat timp se poarta martisoarele?

Acum martisoarele se poarta mai ales in piept. Exista mai multe momente pana cand pot fi purtate - pana la urmatoarele mari sarbatori (Florii, Pasti), pana la inflorirea pomilor fructiferi, pana la sosirea pasarilor calatoare, sau pana la sfarsitul lunii, daca suntem rupti de toate aceste momente din viata naturii. 

 

Ce se face cu martisoarele dupa ce sunt date jos?

Exista in anumite parti ale tarii o traditie foarte frumoasa - dupa ce erau date jos de la mana, martisoarele erau atarnate de crengile pomilor fructiferi infloriti. Banutul de la martisor era folosit pentru a cumpara vin, cas si paine proaspata, pentru ca cei care l-au purtat sa aiba fata alba ca si casul si obrajii rumeni ca si vinul rosu.

Daca in timp ce legi sfoara de martisor de copacul fructifer iti pui o dorinta, aceasta se va indeplini.

In Dobrogea traditia este de a tine martisoarele pana la aparitia cocorilor, dupa care sunt aruncate in spate, in aer. In acest fel fericirea ta va fi mare si inaripata.  

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!