Sari la conținut

Ce trebuie sa stie proaspetele mame despre proaspetii tati

Venirea pe lume a copilului si calitatea de proaspata mamica este un eveniment major nu doar pentru femeie ci si pentru tatal copilului. Si el trece printr-o emotie speciala, profunda care il transforma. Devine din viitor tatic, proaspat tatic.

Metamorfoza nu este lina, ba chiar din contra, este extrem de complicata. Proaspatul tata are nevoie de sustinere si intelegere iar principala "sursa" este proaspata mamica. Iata ce trebuie sa stie proaspetele mame despre proaspetii tati.

1. Tu esti sistemul de suport unic pentru noul tata. In timpul sarcinii si dupa nastere ai avut suportul partenerului tau. Este momentul sa-i oferi tu suport si sprijin. Pot exista momente in care nu o sa inteleaga bine ce se intampla si care este rolul lui in ecuatia mama-nou-nascut, asa ca trateaza-l cu calm, blandete si multa afectiune si spune-i si arata-i ce sa faca.

2. Putine mame stiu dar gradul de implicare al tatalui in ingrijirea copilului depinde de tine. Daca il lasi sa se ocupe de copil o sa o faca, daca il dai la o parte de fiecare data cand pune mana pe bebe o sa te lase doar pe tine. Nu-l critica. Mai bine invata-l, ajuta-l si, mai ales, lasa-l sa se implice real si activ in ingrijirea copilului. Sa stii ca o face cu mare placere, cu bucurie si cu emotie cel putin la fel ca si tine. Nu-i critica niciodata neindemanarea pentru ca o sa-l indepartezi, iar atunci cand ii vei cere ajutorul e posibil sa te refuze. Si nu este vina lui!

3. Accepta rolul pe care vrea sa-l joace. Daca vrea sa se implice mult, lasa-l, daca nu se implica, accepta. Paternitatea nu este o treaba usoara. Tatal are nevoie de multa incredere in el ca sa se implice activ in ingrijirea copilului mic si daca nu o face nu este pentru ca nu vrea, ci pentru ca nu are curajul sa o faca. Nu-l indeparta, nu-l critica daca nu se implica. Cel mai bine cheama-l alaturi de tine si cere-i sa te ajute. Un copil, chiar si nou-nascut, are nevoie de tatal lui, la fel de mult cum are nevoie de mama lui.

4. Acorda-i incredere. Nu este suficient sa spui ca ai incredere in partenerul tau si in felul in care isi asuma rolul de tata. Este importanta sa crezi in aceasta afirmatie cu tarie. Lasa-l sa improvizeze, lasa-l sa interactioneze cu copilul si nu sta in spatele lui cu critici, sfaturi si comentarii.

Poate ca iti este greu sa accepti si sa recunosti dar copilul tau este in egala masura si copilul lui!

Citeste si:

Tatal si alaptarea bebelusului, 6 feluri in care poate participa
Ai grija de partenerul tau, in timpul sarcinii
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!