Sari la conținut

Cea mai grea perioada pentru mame

Cand avem un bebelus sau un copil mic ni se pare totul foarte, foarte greu. Si visam la momentele in care va creste mai mare si lucrurile vor deveni mai simple pentru noi. 'Nu se poate sa fie mereu asa', ne spunem, 'este epuizant. Dar din fericire nu mai trebuie sa rezist decat inca un pic'.

 Cercetarile sociologice au aratat insa ca nu ne-am putea insela mai tare de atat. Perioada cu adevarat dificila de abia acum urmeaza. Si ea este chiar inainte de inceperea adolescentei, intre 12 si 14 ani.

Cercetatorii de la Arizona State University au analizat peste 2200 de mame cu studii superioare, copiii lor avand varste diferite, de la bebelusi la adulti. Rezultatul a fost foarte clar: mamele ai caror copii au intre 12 si 14 ani sunt cele mai stresate si cele mai batuite de depresie.

 Din ce cauza se intampla asta? Pentru ca este perioada pubertatii pentru copii, moment din viata in care acestia devin extrem de dificili. Este adevarat ca nu mai este la fel de epuizant fizic ca atunci cand erau mici, insa problemele de comportament pe care le pun sunt mult mai dificile. Ai de-a face cu lucruri mult mai complexe decat - cum sa-l fac sa renunte la suzeta? si cu implicatii mult mai mari.

 Care sunt punctele cele mai nevralgice:

- presiunea crescuta la scoala. Se apropie perioada liceului, toata lumea se asteapta ca acesti copii sa se comporte responsabil, precum niste adulti. Doar ca ei sunt, de fapt, in continuare copii.

- aparitia gastilor. Asta poate sa iti ocupe tot timpul: sicanarile grupului din care nu faci parte, intretinerea grupului din care faci parte, incercarea de a gasi un grup si tot asa, il face pe copil sa se comporte intr-un mod greu de inteles.

- distantarea tot mai mare de parinti, ceea ce inseamna ca este mult mai dificil sa iti indrumi copilul.

In plus, nici nu stii de fapt cu cine anume ai de-a face. Stiai inainte cine este si ce prefera, cum trebuie sa ii vorbesti si de ce anume sa il feresti. Acum nu mai stii nimic. Parca pe zi ce trece incepe sa devina din ce in ce mai putin el insusi. 

 Cum se transpune asta in viata mamelor?

Ele trebuie sa gaseasca noi moduri in care sa ofere afectiune, siguranta si ingrijire, intrucat imbratisarile si cititul de povesti si gadilatul nu mai functioneaza. De fapt este perioada de respingere a mamelor, numai aparitia lor este vazuta de catre copiii de 12-14 ani ca si ceva jenant.

In plus, exista o mare crestere a presiunii financiare intrucat copilul are nevoie de mult mai multe resurse financiare. 

 Cele doua, corelate, duc la neintelegeri intre parinti si un sentiment crescut de frustrare, mai ales pentru mame, care continua sa fie principalele persoane in grija carora se afla copiii. Ce le sfatuiesc cercetatorii? Sa se astepte sa fie dificil, astfel incat sa nu fie luate prin surprindere si sa nu uite de propria persoana in tot acest proces.

Foto: Hepta

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!