Când sunt mici, încercăm să-i convingem pe copii să creadă în existenţa lui Moş Crăciun folosindu-ne de toate modurile care ne trec prin cap. Confirmăm că fiecare om îmbrăcat în Moş Crăciun chiar este Moş Crăciun. Pe la 6, 7 ani însă tot acest edificiu începe să scârţâie şi nu ştim ce să mai spunem.
Pe la 6, 7 ani însă tot acest edificiu începe să scârţâie şi nu ştim ce să mai spunem. Suntem întrebaţi de ce nu pot primi toate cadourile la care visează. Sau de ce trebuie să fie neapărat un lucru care se găseşte în magazine. Până la urmă vorbim de un moş magic, nu? Nu are cum să se încurce el în probleme de graniţă şi distanţă.
Aşa că vrem nu vrem trebuie să spunem adevărul. Însă cum să o facem astfel încât să nu stricăm cu totul magia? Ei bine, un post devenit viral pe facebook, fiind apreciat de foartă multă lume, ar putea să ne dea răspunsul pentru cea mai bună abordare
Autorul postului a făcut tranziţia prin a le spune copiilor de la faptul că primesc cadouri de la Moş Crăciun către faptul că şi ei pot să devine Moş Crăciun. Discursul la care a apelat sună în felul următor:
„Ai crescut foarte mult în acest an care a trecut. Nu numai că eşti mai înalt. Dar eu pot vedea şi că inima ta a crescut foarte mult [şi aici suntem îndemnaţi să dăm câteva exemple din comportamentul recent în care s-au arătat empatici faţă de ceilalţi]. De fapt, inima ta s-a făcut atât de mare încât sunt sigură că eşti gata să devii Moş Crăciun.
►Citește și Cât de mult îi poate afecta Moș Crăciun pe copii? Explicațiile psihologilor
Probabil că ai observat deja că Moşii pe care îi întâlnim sunt oameni îmbrăcaţi ca să arate că Moş Crăciun. Este posibil ca unii prieteni chiar să îţi fi spus că nu există Moş Crăciun. O mulţime de copii cred asta pentru că ei nu sunt încă gata să fie Moş Crăciun, însă tu eşti. Aşa că tu eşti acum pregătit ca să faci prima ta acţiune bună, de Moş Crăciun.”
După care îi spui copilului să aleagă pe cineva – un vecin, un prieten, cineva din familie. Şi să se gândească la un lucru de care are acesta nevoie şi s-ar bucura să îl primească. Apoi trebuie să îl caute, să îl aducă acasă, să îl împacheteze frumos şi să îl dea cadou celui vizat astfel încât să nu fie văzut. A fi Moş Crăciun înseamnă să faci cuiva un bine, să dai într-un mod care nu este egoist.
Cum vi separe această abordare? Cu siguranţă ea învăţa multe despre magia Crăciunului, despre plăcerea de a dărui şi despre ce înseamnă să fii atent la dorinţele celor din jur. Şi este mult mai plăcută decât să spui că Moş Crăciun este o minciună pentru cei mici.