Suntem învăţaţi cumva să credem că fericirea ar depinde de lucrurile exerioare – dacă avem un soţ care este atent la noi şi ne împlineşte dorinţele, dacă suntem mulţumite cum se dezvoltă copiii noştri, dacă în jur este linişte, prosperitate, pace şi armonie.
Ar fi cu adevărat bine să le avem pe toate acestea, dar totuşi ele nu determină cât de fericite ne simţim. Şi, dacă vrem să fim mame bune atunci nu putem renunţa la fericire. Pentru că din fericire vine energia şi disponibilitatea. Dragostea pentru alţii este strâns legată de dragostea pentru tine însăţi. Şi dacă te iubeşti, atunci te ajuţi să te simţi fericit. Însă ce înseamnă asta mai exact?
Nu te compari. Comparaţiile sunt o sursă constantă de nefericire. Altcineva s-a descurcat mai bine într-o situaţie, sunt unii cu talente pe care tu nu le ai sau nu ţi le-ai dezvoltat, există oameni cu acces la resurse la care tu nici măcar nu visezi, ai prieteni care îşi permit lucruri pe care tu nu ţi le permiţi. Şi tot aşa. Este un lucru normal într-o societate şi trebuie să înveţi să trăieşti mulțumit cu asta.
Gratitudinea. Recunoştinţa pentru ceea ce ai este cea care îţi dă liniştea în continuu zgândărita de ceea ce au alţii. Ca să fii fericită trebuie să te obişnuieşti să vezi partea frumoasă a lucrurilor. Chiar şi atunci când pare să nu existe niciuna. De exemplu atunci când un copil plânge de somn dar nu reuşeşte să se liniştească şi celălalt tocmai ţi-a trântit un borcan de dulceaţă pe gresia din bucătărie. Atunci simţi că nu ai de ce să te bucuri de viaţa ta. Şi totuşi poţi să fii foarte recunoscătoare pentru că ai doi copii care îţi umplu viaţă şi o casă în care încerci să îi creşti bine.
Fii corectă faţă de tine. Să te pui pe tine mereu pe ultimul loc, după nevoile tuturor celorlalţi din familie, nu înseamnă să fii corectă faţă de tine. Şi tu meriţi atenţie din partea ta, de fapt mai multă atenţie decât ei. Nu îţi vei da seama de la început, dar această schimbare de atitudine va aduce lucruri pozitive în viaţa ta – mai mulţi prieteni, o familie mai apropiată. Nici nu trebuie să faci cine ştie ce modificări grandioase. Poţi începe cu gesturi mici – să chemi o bonă ca tu să ieşi în oraş cu o prietenă (fără să te simţi deloc vinovată pentru asta!), să îţi cumperi prăjitura favorită din când în când, chiar dacă este în partea cealaltă a oraşului.
Nu lasa fericirea ta la întâmplare, învaţă-ţi mintea să se simtă fericită. Şi apoi vei culege roadele acestei atitudini în viaţa ta. Întrucât fericirea atrage, precum un magnet. Şi este calea cea mai simplă de a obţine ceea ce îţi doreşti.