Ceva mai mult de jumătate dintre gospodăriile de români au nevoie de cel puţin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare, se arată într-o anchetă a Institutului Naţional de Statistică. Întrebaţi ce sumă le-ar fi necesară pentru a putea face faţă cheltuielilor curente, 33,4% dintre gospodării au declarat că nu pot trăi cu mai puţin de 1.001 lei, dar că 2.000 de lei ar fi suficienţi. În schimb, 28,7% dintre aceştia apreciază că ar avea nevoie de o sumă cuprinsă între 2.001 şi 3.000 de lei, iar 25,3% peste 3.000 de lei.
Veniturile, mai mici decât cheltuielile
Având în vedere faptul că, în medie, în trimestrul III 2014, o gospodărie avea venituri totale medii lunare de 2.495 lei, pentru mulţi dintre români cheltuielile curente depăşesc cu mult încasările. Mai exact, conform, anchetei INS, mai mult de o treime din gospodării (37,6%) au prezentat restanţe repetate la întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc, cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare.
Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2014, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică şi abonamentul radio (53,6% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (53,3%) şi abonamentul telefonic (32,2%).
Fenomenul restanţelor este răspândit în cazul gospodăriilor cu copii şi mai ales al celor monoparentale (64,5%) sau în cazul gospodăriilor cu 3 şi mai mulţi copii în întreţinere (53,8%).
Bun platnic cu sacrificii
Aproape jumătate din gospodării (48,6%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 86,2% din totalul gospodăriilor. Doar pentru aproape una din 7 gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor.
Printre tipurile de gospodării care fac faţă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei (58,6%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani şi peste (54,0%), precum şi gospodăriile monoparentale cu copii în întreţinere (73,6%).
Sursa foto: hepta.ro
- Tags:
- cheltuieli
- salariu
Articole relationate
Cum să îți înveți copilul valoarea banilor de mic. Sfaturi pentru fiecare vârstă
Educația financiară este esențială pentru a pregăti copiii pentru viața de adulți. Învățându-i despre valoarea banilor de la o vârstă fragedă, îi ajutăm să...
Greva se suspendă. Ce spun sindicaliștii
Sindicatele din Educație anunță suspendarea grevei generale, condiționat de creșterea salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe...
Greva profesorilor poate bloca finalul de an școlar și examenele naționale? Ligia Deca: "Un sacrificiu inacceptabil!"
Ligia Deca a spus, într-o emisiune la Digi24, că revendicările profesorilor, în special cele care țin de partea de salarizare, nu țin doar de Ministerul Educației...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu