Venirea pe lume a primului copil este un eveniment care-si pune amprenta decisiv asupra familiei. Dincolo de bucuria si emotia coplesitoare a momentului, familia sufera o serie de transformari care uneori raman definitive.
Preocuparea principala a cuplului devine copilul si uneori aceasta inseamna o ruptura unoei definitiva in relatiile dintre cei doi adulti, deveniti parinti.
Cifrele sunt elocvente. Sondajele arata ca cinci din zece cupluri nu mai dorm impreuna dupa ce apare primul copil. Mai rau e ca nici dupa ce copilul mai creste lucrurile nu se schimba. Mai bine de o treime dintre cupluri dorm separat chiar si cand copilul are pana intr-un an.
Unde doarme bebe?
Sondajul realizat pe 2.000 de cupluri arata ca din ce in ce mai multe femei se intorc la munca la scurt timp dupa nastere, ceea ce inseamna ca sarcinile legate de copil sunt impartite in mod egal intre parinti. In acest caz, se explica de ce partenerii prefera sa doarma separat, pentru ca somnul celuilalt, in cazul in care unul se trezeste in miez de noapte, sa nu aiba de suferit. La acesta se adauga si dificultatile legate de spatiul de locuit, organizarea vietii de familie si preocuparea pentru copil mai ales a mamei care lasa pe planul doi relatiile maritale.
Reguli pentru un somn sanatos
Este cunoscut si recunoascut faptul ca viata de cuplu sufera schimbari dramatice dupa venirea pe lume a unui copil, relatiile dintre parterei reluandu-si ritmul anterior nasterii, in cel mai bun caz dupa ce copilul implineste doi ani, sau reuseste sa doarma singur, ceea ce se intampla de regula undeva pe la 2-3 ani, daca nu chiar si mai tarziu.
Psihologii specializati in viata de cuplu recomanda tinerilor parinti sa ramana impleruna in patul conjugal, chiar daca aceasta nu este cea mai comoda formula. Tot acestia spun ca este mai sanatos ca bebelusul sa fie adus in patul parintilor, decat sa plece unul dintre parinti din patul conjugal.
Tulburarile de somn ale bebelusilor
Efectele negative nu sunt doar in ceea ce priveste relatiile intime intre parinti, ci si separarea si izolarea partenerilor. Cum obisnuinta si rutina sunt o a doua natura, dupa perioade mai lung de timp, revenirea la normal (adica impartirea de catre soti a patului conjugal) este cu atat mai dificila cu cat perioada de separare este mai lunga.