Sari la conținut

Ciocolata de casa si ceva de pus sub brad (foto)

Va propun asa: reteta de ciocolata de casa si apoi cateva nazbatii numai bune de pus sub brad.

Pentru ciocolata de casa ai nevoie de: 500 grame lapte praf integral, 250 de grame de cacao, 250 de grame de zahar tos, 100 de grame de unt, vanilie (doua pliculete de zahar vanilat sau semintele unui baton de vanile). Incepe prin a pune la fiert 150 ml de apa, adauga zaharul si lasa sa fiarba. Aduna spuma si lasa siropul sa clocoteasca cinci minute la foc mic.

In timpul acesta, cerne si amesteca pe o folie de hartie, laptele praf si pudra de cacao. Da deoprate siropul de zahar si lasa-l sa se raceasca putin. Cand poti baga degetul in sirop fara sa te arda adauga untul si amesteca bine.

Toarna dintr-o data tot amestecul de lapte praf si cacao. Amesteca foarte bine, pana la completa omogenizare. Adauga mirodeniile. Acesta este momentul in care poti pune, daca vrei, nuca tocata in bucatele, stafide sau boabe din dulceata. Poti pune fistic, alune sau coaja de portocala confiata.

Rastoarna ciocolata de casa intr-o tava unsa cu unt (cel mai bine o tava de chec) si lasa-o sa stea la rece cateva ore.

Folosind aceasta reteta sau ciocolata din comert (iti recomanda ciocolata cu mai mult de 65% cacao, fara adausuri si simpla, adica fara arome) poti face chipsuri de ciocolata cu nuci.  
 

Daca folosesti ciocolata ai nevoie de 200 de grame de ciocolata amara (80% cacao) si 100 de grame de ciocolata alba, o lingura de apa, o cana de nuci intregi coapte putin inainte, o lingura de nuca de cocos rasa si cateva cristale de sare de mare.
 

Cum se face? Topeste ciocolata la cuptorul cu microunde sau in baie de apa. Pune apa si amesteca bine. Pune cateva cristale de sare in ciocolata si intinde-o cu o spatula pe o foaie de copt unsa cu unt. Uniformizeaza stratul. Ideal este sa aiba jumatate de centimetru. Presara cristalele de sare, nuca de cocos si rozmarinul. Indeasa totul asezand deasupra o folie de copt umezita cu apa. Pune nucile si indeasa-le incet in stratul de ciocolata. Lasa sa sa raceasca bine apoi cu varful unui cutit sparge bucata de ciocolata in chipsuri, de forme neregulate. Pune intr-o cutie si ai darul perfect.
 

Dupa acelasi principiu poti sa folosesti si ciocolata de casa. intinde in strat subtire ciocolata facuta pe foaie de copt si pune seminte, fructe confiate sau ce iti mai place. cand se racese o spargi in bucati.

Poti intinde ciocolata in straturi. De fiecare data trebuie sa lasi stratul precedent sa se intareasca. Sau poti intinde ciocolata pe un blat de biscuit facut in casa. Foloseste reteta biscuitilor cu unt. Intinde foaie si coace-o pe fundul tavii. Intinde ciocolata deasupra si lasa-o sa se intareasca. Poti pune nuci, alune, nuca de cocos, intre blatul de biscuite si ciocolata. Se taie in ce fel vrei tu, a doua zi. Si poti face acest puzzel de ciocolata si biscuit numai bun de pus sub brad.
 

Sfat: toate acestea sunt rasfat pentru Craciun. Niciodata regulile alimentatiei sanatoase nu trebuie uitate, cu atat mai mult in zilele de sarbatoare.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!