Incepand din anul 2013 tatii au deptul de a avea o luna de zile concediu pentru ingrijire a copilului.
Aceasta luna este obligatorie, in sensul ca, daca ei nu beneficiaza de ea, atunci se pierde indemnizatia pentru luna respectiva, mamele neputand sa opteze sa stea in locul tatilor.
Conform legislatiei in vigoare, parintele care alege sa stea in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru un an sau doi ani de concediu. Dar, cum o luna se acorda obligatoriu celuilalt parinte, se poate sta in concediu doar 11 luni sau 1 an si 11 luni.
Cand isi poate lua tatal concediul de o luna
- mama are in mod obligatoriu 42 de zile de concediu postnatal. Dupa terminarea acestora tatal poate intra oricand in concediul de o luna pentru cresterea copilului.
- daca tatal nu isi exprima o optiune, atunci ultima luna este lasata tatilor pentru a intra in concediu de crestere a copiilor.
- daca el nu depune actele cu 30 de zile inainte de inceperea lunii 12 de viata a copilului atunci indemnizatia din luna 12 se pierde.
Acest concediu se ia prin suspendarea contractului de munca. In luna respectiva indemnizatia pentru cresterea copilului este calculata in functie de veniturile tatalui si suportata de catre stat.
Ce pot face mamele in luna de concediu paternal?
Exista doua posibilitati - fie se intorc la serviciu, fie intra in concediu fara plata.
Acest concediu de o luna este diferit de concediul care se acorda la nasterea copilului care este de 5 zile lucratoare + inca 10 zile lucratoare, daca tatal dovedeste ca a urmat cursuri de puericultura. Mai multe detalii despre acest concediu se gasesc aici.
El este diferit si de concediul de crestere a copilului, care poate sa fie, la fel ca si in cazul mamelor, de 1 an sau 2 ani la alegere, una dintre luni fiind cedata obligatoriu celuilalt parinte.
Stimulentul de insertie