Atunci cînd devii tătic, bucuria este atât de mare, încât ai sta tot timpul lângă bebeluş – şi este absolut normal. Deşi este mai puţin cunoscut acest lucru, la nașterea unui copil și tații au dreptul la mai multe zile libere plătite pentru îngrijirea noului membru. Concediul se numește concediu paternal și, în anumite condiții, poate ajunge la o durată de aproximativ trei săptămâni.
Potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999, explicată de avocat.net, tatăl unui copil nou-născut are dreptul la un concediu destinat îngrijirii copilului, indiferent dacă acesta din urmă este născut dintr-o căsătorie, din afara uneia sau este adoptat. Astfel, aşa cum stipulează actul normativ, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu plătit de cinci zile lucrătoare, cu condiția ca acesta să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor de stat.
► Citeşte şi Concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului 2018: Cum se obțin și ce s-a schimbat anul acesta
Cum se poate beneficia de conediu paternal?
Este important de ştiut că ccest concediu se acordă numai la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, iar pentru a-l primi, tatăl trebuie să prezinte certificatul de naștere al copilului, din care să rezulte calitatea sa de tată. Pe perioada concediului, tatăl aflat în concediu paternal va primi o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, ce va fi plătită din fondul de salarii al angajatorului.
Cum se poate prelungi concediul paternal?
Durata concediului paternal se poate prelungi cu încă 10 zile lucrăoare, prin absolvirea unui curs de puericultură. Acesta constă în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice în vederea îngrijirii copilului mic și este ținut de către medicul de familie al tatălui, în timpul sarcinii mamei sau după nașterea copilului.
Sursa: Avocat.net
Sursa foto: Free pik