Sari la conținut

Concediul de îngrijire a copilului bolnav de până în 7 ani

Pentru că încep grădinițele și se apropie și sezonul rece vă spun sincer că mie mi-e un pic groază de bolile colectivității. Anul trecut Sophie stătea pe puțin 2 săptămâni din 5 acasă din cauza răcelilor faringitelor, bronșiolitelor și toate itelor din lume.

Am avut nopți nedormite, momente de panică când temperatura de aproape 40 nu scădea cu nimic, am ajuns și la urgențe, am povestit aici mai pe larg Când îmi este cel mai greu să fiu mamă. E adevărat că am trecut cu bine peste ele, nu vreau să sperii pe nimeni, respirați adânc, va fi bine până la urmă.
Ceea ce vreau să spun însă, este că poate fi și mai bine, cu mai puține nopți nedormite și momente de panică. Cu mai puțină alergătură la urgențe sau chiar deloc.

Cum?
Eu cred cu tărie că dacă toți părinții și-ar ține copiii acasă când sunt evident bolnavi, șansele ca bolile colectivității să fie atât de dese ar fi cu mult mai mici. Desigur, ar mai fi, dar nu așa pe bandă rulantă.

De ce?
În primul rând că nu este ok pentru copilul bolnav să meargă la grădi. Nu se simte bine, nici noi nu ne simțim bine când mergem la muncă și ne este rău, am vrea să stăm acasă și să zacem cu o cană de ceai în mână. În plus, nu are cine să aibă grijă de el încontinuu, așa cum ar avea nevoie un copil bolnav, nici dacă e la cea mai bună grădiniță cu cel mai bun personal.
În al doilea rând, nu este deloc ok pentru ceilalți copiii. Nu numai că nu este ok, dar nu e corect, nu e bine, nu e moral. Mai adăugați voi. Nu e bine ca un copil să se îmbolnăvească o dată la două săptămâni, ba chiar o săptămână da, una nu. Și eu nu vorbesc de un muc răzleț, care este normal iarna, eu vorbesc de copii bolnavi, care nu sunt apți pentru colectivitate. Nu e bine pentru că febra de cele mai multe ori trebuie tratată, iar toate medicamentele pe care le băgăm în ei sunt niște chimicale. Nu mai vorbesc de antibiotice atunci când este cazul.
Da, e normal ca un copil să răcească până la de 6 ori în sezonul rece, își formează sistemul imunitar. Dar una e de 6 ori, alta e de 20 de ori. În cel din urmă caz nu e bine pentru nimic, ba chiar organismul poate rămâne cu fel de fel de urme care se vor resimți și la maturitate.

Ce e de făcut?
Ideea postării ăsteia mi-a venit după ce am citit la Raluca Loteanu,  – Ce cauta copilul tau bolnav in parc? – un articol despre o problemă care și pe mine vă spun sincer că mă deranjează. Există alternative și la mersul la locul de joacă cu copilul evident bolnav (plimbări, locuri mai restrase, adunat de frunze, de pietricele, plimbat cu trotineta, bicicleta, sania etc- chiar vă ajută să vă reconectați cu copilul), dar și la dusul la grădiniță atunci când copilul e bolnav.
Scriu acest articol pentru că mă gândesc că, poate, sunt părinți care nu știu că au dreptul legal să stea cu copilul acasă atunci când e bolnav, la fel cum au dreptul la indemnizație de creștere a copilului. Medicul de familie vă dă un medical perfect legal și plătit (ba chiar o idee mai mult decât luați de obicei ca salariu). Nu trebuie să umblați pentru el, nu depuneți acte, doar o adeverință de la muncă și niște parafe de la medic. Nu bătaie de cap cum e, de exemplu, la obținerea indemnizației. Nu contează care părinte stă acasă cu copilul cele 2-3-10 zile sau cât e nevoie, poate sta oricare dintre ei sau alternativ.

(...)

Citește mai mult pe fricidemamici.ro!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!