Pe baza Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobata prin H.G. nr. 244/2000 in articolele 6 si 7, barbatii care vor zece zile de concediu platit, dupa ce sotiile lor nasc, le pot avea numai daca demonstreaza ca au absolvit cursuri de "Scoala a mamei", organizate gratuit in mai multe maternitati din tara. Certificatul poate fi obtinut si de la medicul de familie, dupa ce viitorul tata participa la o instruire de trei zile, despre nevoile elementare ale copilului.
Cursurile pot si facute si in cursul sarcinii, daca barbatii participa la pregatirea nasterii alaturi de partenera lui. In baza acestui atestat tatal poate beneficia de zece zile de concediu platit dupa ce devin tati.
Cursul de puericultura pe care tati sunt obligati sa-l parcurga daca vor acest concediu de 10 zile, ii pregateste pe parinti pentru „meseria de parinte". La aceste cursuri parintii invata notiuni despre sarcina, nastere, ingrijirea si hranirea copilului plus alte informatii utile pentru buna desfasurare a lucrurilor.
Scopul acestui curs este acela de a-l implica pe tata activ in cresterea copilului, deoarece participarea acestuia la nasterea propriu-zisa si la primele zile alaturi de copil creeaza o legatura foarte puternica pentru noua familie.
Cele 10 zile de concediu platit pe care le poate solicita tatal se adauga unei perioade suplimentare de 5 zile pe care proaspetii tatici o primesc, prin lege, dupa nasterea unui copil, indiferent daca au primit sau nu atestatul de de absolvent la "Scoala mamelor".
In cazul in care tatal nu are atestatul, cele 10 zile de concediu parental se pierd si nu pot fi compensate sub forma de bani sau altfel de facilitati.
Aceste 10 zile se pot lua o singura data in viata, indiferent cati copii are barbatul. Si pot fi primite numai in primele 8 saptamani de viata ale bebelusului. Suma este platita de angajator, nu de stat.