Sari la conținut

Concediul de risc maternal

Concediul de risc maternal este un concediu suplimentar, pe langa cel de maternitate de 126 de zile impartite prenatal si postnatal.

Acest concediu este de durata de 120 de zile, care pot fi la randul lor impartite, dupa cum isi doreste mama:

„Concediul de risc maternal se acordă pe durate care nu pot depăşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:
 
a) integral sau fracţionat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate;
b) integral sau fracţionat, după expirarea concediului postnatal obligatoriu şi, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la trei ani;
c) integral sau fracţionat, înainte sau după naşterea copilului, pentru salariata care nu îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.” (norme ordonanta OUG nr. 96/2003)
 
 
Conditii care trebuiesc indeplinite pentru a beneficia de concediul de risc maternal
- salariata a anuntat in scris institutia la care lucreaza ca este gravida / s-a intors din concediul de maternitate
- salariata a inceput serviciul dupa concediul obligatoriu de lauzie si solicita masurile de protectie prevazute de lege
- salariata alapteaza, dovedind prin documente eliberate de medicul de familie.
 
Legal, femeile gravide sau femeile care alapteaza au dreptul sa solicite schimbarea orelor de munca / muncii prestate astfel incat sa nu fie puse in pericol sanatatea lor sau a bebelusilor. Aceste modificari trebuiesc facute fara consecinte negative asupra veniturilor salariale. Daca nu este posibil, atunci salariata poate intra in concediu de risc maternal.
 
Concediul de risc maternal se acorda pe baza raportului de risc intocmit de angajator impreuna cu medicul de medicina muncii, in conditiile OUG 96/2003. Nu este suficienta recomandarea medicului ginecolog, ca in cazul concediului medical. 
 
 
Marimea indemnizatiei de risc maternal este de este 75% din baza de calcul reprezentand media veniturilor lunare din ultimele sase luni. Ea este platita lunar de catre angajator si este suportata din bugetul asigurarilor sociale.
 
Concediul de risc maternal este diferit de concediile medicale si nu are repercursiuni asupra duratei concediilor medicale care pot fi luate legal.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • estera

    Buna ziua. Sunt insarcinata in 29 de saptamani, am termenul pe 25 august, pana acum nu am avut nici o zi de concediu medical, intrebarea mea este, pot sa mi iau 2 saptamani de concediu medical 21.06.2016-03.07.2016 , ulterior sa intru in concediu prenatal de 53 zile 04.07.2016-25.08.2016 ? cele 73 de zile din 126 le pot lua dupa nastere ? Multumesc frumos si astept raspuns . o zi buna.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!