Sari la conținut

Conform studiilor, bărbaţii îşi stresează soţiile de două ori mai mult decât o fac copiii

„Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi” – aşa ne spun basmele că se întâmplă cu el şi cu ea, când se iubesc şi când fac chiar şi imposibilul pentru a fi împreună. Dar, oare, chiar aşa să fie realitatea?  Într-adevăr, el şi ea se întâlnesc, se îndrăgostesc, el o cere pe ea în căsătorie într-un cadru romantic, ea acceptă cu lacrimi de fericire, dansează în noaptea nunţii până la epuizare, pleacă în luna de miere pe o insulă exotică şi… trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi? Hmm… cine s-a întors deja din luna de miere ştie foarte bine că da, basmul cam aşa se încheie, însă din acest punct începe viaţa reală: muncă, stres, copii, stres, mâncare, stres, haine de spălat, stres… şi lista continuă la nesfârşit, iar cuvântul „stres” pare să nu vrea să plece nici în ruptul capului.

Adevărul despre căsnicii nu este ca în basme, ca în cărţi şi nici măcar ca la televizor sau în social-media – unde  perfecţiunea pare a fi în casele tuturor, numai în a ta nu. În viaţa reală, femeile obosesc, femeile se stresează, femeile sunt mame care uneori au nevoie de pauză.

► Citeşte şi Realitatea dureroasă din spatele fotografiilor cu mămici perfecte de pe Facebook. Una din şapte se luptă cu depresia postnatală

Şi, pentru că vorbim despre stres, tocmai s-a efectuat un studiu ale cărui rezultate arată că cea mai mare sursă de stres pentru mame o constituie… cine credeţi?! Nu, nu copiii, ci bărbatul! (Se pare că nu degeaba se spune că bărbatul este un alt copil…)

Studiul s-a efectuat pe un eşantion de peste peste 7.000 de mame. Rezultatele au arătat că nivelul mediu de stres pentru o mamă este de 8,5 din 10, ceea ce înseamnă extrem de mult. Mai mult decât atât, 46% dintre femeile chestionate au spus că soții lor le provoacă mai mult stres decât copiii lor. De ce şi cum se întâmplă acest lucru?

Principala grijă a mamelor este reprezentată de faptul că timpul nu le este de ajuns nici măcar pentru a-şi îndeplini datoriile gospodăreşti şi părinteşti. Una din cinci mame a raportat că nu primește ajutor suficient din partea soțului, ceea ce este o sursă imensă de stres zilnic.

► Citeşte şi Viaţa de mamă: „Pentru că la sfârşitul zilei, oricum va părea că nu am făcut nimic”

Şi mai îngrijorător de atât este faptul că cercetătorii au descoperit recent că acest lucru afectează sănătatea fiecărui partener. Un studiu efectuat de Universitatea din Padova a constatat că, dacă soția nu mai este, iar soțul rămâne cu toate responsabilitățile, sănătatea sa se deteriorează. Dar dacă soțul nu mai este, starea de sănătate a soției se îmbunătățește. Interesant, nu?

► Citeşte şi De ce au femeile nevoie de mai mult somn decât bărbații

Cum se poate remedia această problemă? Comunicarea este cea mai bună soluţie. Comunicare sinceră, clară, care ar putea începe în momentele de calmitate, de linişte, în care partenerii trebuie să facă schimb de roluri măcar imaginar. Este important să se ajungă la un consens, pentru ca sarcinile gospodăreşti să fie împărţite între ambii soţi, astfel încât stresul să fie suportabil şi pentru mamă. “O soţie fericită, o familie fericită”, nu?

Sursa

Sursa foto: Free pik  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Adi

    Si-atunci de ce va mai maritati?!?

  • Marimir

    Pueril articol...cica "Principala grijă a mamelor este reprezentată de faptul că timpul nu le este de ajuns nici măcar pentru a-şi îndeplini datoriile gospodăreşti şi părinteşti."
    Pai si atunci ce fac toata ziua acele femei??? a, doar aloca timp carierei?! inseamna ca trebuie sa aibe un job important din care castiga multi bani. de ce nu angajeaza atunci bona si/sau femeie care sa-i faca menajul??

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!