Viata se schimba radical dupa venirea pe lume a unui copil, si este foarte normal ca tinerele mamici sa-si puna intrebari despre metodele contraceptive cele mai bune.
Statisticile arata ca 5% din intreruperile de sarcina au loc la sase luni dupa ce femeia a nascut, iar acesta este un motiv in plus pentru a evalua serios metodele contraceptive cele mai bune, pentru femeile care au nascut recent.
Cand este nececesara o metoda contraceptiva dupa nastere? In principiu relatiile sexuale sunt permise la 4-6 saptamani dupa nastere, astfel ca sunt necesare metode de contraceptie fiabile si adaptate femeii dupa nastere, dar si particularitatilor fiziologice ale organismului feminin, pentru a evita aparitia unei noi sarcini.
O precizare: dupa venirea pe lume a unui copil, organismul matern are nevoie de o perioada de 6-8 luni de recuperare. Abia dupa aceast timp de "odihna" poate sa apara, in conditii de siguranta, atat pentru sanatatea mamei si a unui viitor alt copil, o noua sarcina.
De regula , dupa nastere, menstruatia reapare dupa sase saptamani, in cazul femeilor care nu alapteaza si dupa cinci-sase luni in cazul femeilor care isi hranesc natural copilul. Alaptarea este cela mai buna metoda contraceptiva, pentru ca amana aparitia menstruatiei cu circa sase luni daca copilul este hranit exclusiv la san. Cu toate acestea organismele sunt diferite, astfel ca in 20% din cazuri, femeile care alapteaza pot ramane insarcinate si mai devreme de sase luni. O explicatie este faptul ca nivelul hormonilor din organism, dupa nastere, fac ca femeia sa fie foarte fertila.
In acest interval, ca masura suplimentara de siguranta sunt recomandate barierele mecanice: prezervativul si diafragma sau/si sperimicidele locale.
Contraceptivele hormonale trebuie evitate in primele trei-patru luni dupa nastere, pentru ca riscul emboliilor si al trombozelor este mult mai mare. Pentru mamele care alapteaza, dupa sase luni de la nastere cele mai utile sunt recomandate pilulele care nu contin estrogeni, pe de o parte pentru ca nu sunt bine tolerate, pe de alta pentru ca afecteaza lactatia. Recomandati sunt si plasturi cu estrogeni si progesteron. Medicii ginecologi recomanda de cele mai multe ori steriletul, mai ales daca mama continua sa alapteze, iar a doua sarcina nu este luata in discutie mai devreme de un an dupa prima nastere, scrie Doctissimo. Steriletul poate fi montat dupa patru luni dupa nastere.
Cert este ca alegerea metodei contraceptive trebuie facuta de proaspata mamica impreuna cu medicul ginecolog luand in calcul planurile de viitor si varianta in care mama alapteaza. Este important de precizat ca este necesar ca metoda contraceptiva aleasa, in cazul in care se folosesc pilule si, implicit, hormoni, nu trebuie schimbata decat de cel mult doua ori pe an, organisimul avand nevoie de doua luni de adaptare.
Articole relationate
Amenoreea: Când lipsa menstruației poate fi un semn al sarcinii sau al altor probleme
Lipsa menstruației, cunoscută și sub denumirea de amenoree, este un simptom care poate avea multiple cauze. Deși primul gând al multor femei atunci când menstruația...
Superalimente de iarnă pentru sarcină: Ce să incluzi în dieta ta
Iarna aduce o mulțime de alimente sezoniere bogate în nutrienți esențiali care pot sprijini sănătatea mamei și dezvoltarea copilului în timpul sarcinii. Chiar dacă...
Nașterea naturală în 2024-2025: cele mai noi descoperiri și recomandări ale experților
Nașterea naturală este mai mult decât un proces fiziologic – este o experiență profundă, unică și transformatoare. În 2024, perspectivele asupra nașterii...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu