Campania "Copiii fara etichete" pentru constientizarea violentei impotriva copiilor de "Salvati Copiii, are printre obiective si generarea unei schimbari de atitudine fata de copii si de modul de educare in principalele doua medii care ii formeaza, familia si scoala.
"Campania a fost gandita ca o sursa de solutii pentru una din cele mai stringente probleme cu care se confrunta societatea romaneasca astazi: violenta impotriva copiilor, o realitate de necontestat in principalele doua medii care ii formeaza pe acestia, respectiv familia si scoala, cu efecte directe asupra echilibrului emotional al copiilor" a declarat, marti, cu ocazia lansarii campaniei, presedintele executiv al organizatiei "Salvati copiii", Gabriela Alexandrescu.
Potrivit Gabrielei Alexandrescu, mesajul-cheie al campaniei este acela de a ajuta cu adevarat copiii sa devina "Oameni Mari", daca vor fi crescuti fara etichetele educationale traditionale: bataie, umilinta, jigniri, stigmatizare pe criterii sociale sau etnice. "Campania urmareste constientizarea violentei impotriva copiilor din societatea romaneasca, generarea unei schimbari de atitudine fata de aceasta violenta, precum si generarea unei schimbari de paradigma in educatia copiilor, prin inlocuirea practicilor violente cu metode educationale pozitive, respectarea copilului in locul umilirii lui, renuntarea la indiferenta si acceptare fata de violenta impotriva copiilor", a mai spus Alexandrescu.
Potrivit initiatorilor, sloganele campaniei sunt: "Etichetele din copilarie prind viata in adulti. Dezlipeste eticheta! Copiii crescuti fara etichete se fac Oameni Mari", eticheta fiind conceptul care sintetizeaza toate formele de violenta impotriva copilului.
Pe langa prezentarea rezultatelor unui studiu privind abuzul la adresa copiilor, campania urmareste mobilizarea bloggerilor pentru combaterea violentei impotriva copiilor, o "campanie de constientizare" referitoare la efectele etichetelor din copilarie asupra viitorilor adulti, care va fi derulata in mediul online si outdoor, un concert cu ocazia zilei de 1 iunie, pentru promovarea parentingului pozitiv si a unei educatii fara etichete, precum si un program de gradinite estivale pentru copiii romi, pentru a incuraja scolarizarea acestora si integrarea lor sociala.Iinitiatorii l-au prezentat, ca ambasador al campaniei, pe Cristian China-Birta, care si-a asumat, impreuna cu Blogal Initiative, mobilizarea bloggerilor pentru ca acestia sa combata violenta impotriva copiilor. Potrivit initiatorilor campaniei, mobilizarea blogosferei va avea loc intre 19 martie si 18 aprilie, fiecare blogger avand posibilitatea de a scrie "in stilul lui, folosind propriile lui exemple si povesti".
Aproximativ 63% dintre copii spun ca sunt batuti de parinti, insa doar 38% dintre acestia recunosc acest lucru, in timp ce, la scoala, 86 la suta dintre cei mici sunt certati de cadrele didactice, potrivit unui studiu realizat de organizatia "Salvati Copiii". "Violenta impotriva copiilor tine societatea prizoniera intr-un cerc vicios al violentei: violenta naste violenta. Copiii batuti sau umiliti vor bate si vor umili, in relatia cu ceilalti copii, cu parintii, cu profesorii, precum si in relatiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilarie sunt adesea surse pentru esecuri personale in viata de adult", a declarat Gabriela Alexandrescu.
Conform aceluiasi studiu, 20 la suta dintre parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului. Totodata, arata cercetarea, 18 la suta dintre copii afirma ca au fost batuti acasa cu batul sau cu nuiaua, 13 la suta spun ca parintii au folosit cureaua, iar alte opt procente au mentionat, in acelasi context, lingura de lemn. "Cifre ingrijoratoare arata ca, in ciuda interzicerii prin lege inca din 2004 a oricarei forme de violenta asupra copiilor in familie, parintii nu doar ca inca utilizeaza pedeapsa corporala in practica educationala de zi cu zi, dar un procent semnificativ dintre ei apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului. Convingerea ca, prin pedepsire, copiii vor invata cele mai importante lectii este extrem de raspandita in randul parintilor. Cu toate astea, ceea ce copiii invata este total diferit de ceea ce incearca parintii sa ii invete", a explicat psihologul Diana Stanculeanu, coordonator de program la "Salvati Copiii". Potrivit ministrului Educatiei, la capitolul violenta si riscuri asociate copiilor, cel mai important lucru este preventia, care trebuie facuta pe "etaje" diferite. "Cred ca, desi intotdeauna vorbim de copii si profesori, eu cred ca preventia trebuie facuta prin politici corespunzatoare in care sa fie implicati parintii", a mai spus Remus Pricopie, ministrul Educatiei.
38% dintre parinti recunosc ca-si bat copiii
"Vreau sa vad profesori dati afara din sistemul de educatie pentru ca au batut copiii. Este inadmisibil sa acceptam ca un profesor care a batut un elev sa ramana in sistem. Eu cred ca sunt gesturi pentru care nu exista mila. Vreau sa vad parinti care sunt decazuti din drepturi pentru ca au actionat intr-un mod abuziv la adresa copiilor lor, pentru ca inseamna ca acei oameni nu sunt in stare sa se ridice la nivelul de parinti", a mai spus ministrul Educatiei.