Oamenii de știință de la Institutul Karolinska au studiat 1,4 milioane de suedezi și au descoperit că a deveni părinte prelungește speranța de viață, mai ales în cazul bărbaților.
Specialiștii au studiat 704.481 bărbați și 725.290 femei cu vârsta de 60 de ani și 60+. Persoanele studiate s-au născut între anii 1911 și 1925. După analizarea rezultatelor, ei au ajuns la concluzia că paternitatea reduce riscul de deces în comparație cu persoanele care nu au avut copii.
Drept urmare, oamenii în jurul vârstei de 60 de ani au o speranță de viață cu aproape doi ani mai mare decât cei care nu au avut niciodată copii.
Potrivit studiului care a fost publicat în revista Epidemiology and Community Health, speranța de viață a mamelor este cu 24,6 ani în plus la 60 de ani, față de 20,2 ani pentru tați. Pentru femeile fără copii, este 23,1, iar pentru bărbați, 18,4.
La vârsta de 80 de ani, tații au o speranță de viață de 7,7 ani (față de 7 ani pentru cei care nu au copii). Când vine vorba de mame, speranța de viață peste 80 de ani este de 9,5 ani. Acest lucru este comparat cu 8,9 pentru cei care nu au copii.
► Citește și: Potrivit unui studiu, persoanele care au doi copii trăiesc mai mult
Persoanele care au copii duc o viață mai sănătoasă
Persoanele care au copii adoptă obiceiuri mai sănătoase decât persoanele care nu au copii. Acesta este unul dintre motivele pentru care a avea copii te ajută să trăiești mai mult.
Oamenii de știință au descoperit că riscul de deces a fost mai mic la persoanele care au avut cel puțin un copil.
Cinci dintre cei mai în vârstă șase oameni din lume au avut copii și au trăit într-o familie numeroasă. În prezent, speranța de viață este în medie de 68 de ani pentru bărbați și 72 de ani pentru femei. Această medie crește pe măsură ce știința avansează și calitatea vieții noastre se îmbunătățește.
De asemenea, s-a descoperit că a avea copii încetinește procesul biologic de îmbătrânire la femei.
Potrivit cercetătorilor canadieni de la Universitatea Simon Fraser din Burnaby, estrogenul, un hormon care este produs în cantități mari în timpul sarcinii, ajută la încetinirea îmbătrânirii.
► Citește și: Soție fericită, viață mai lungă pentru soț! O spun chiar studiile