Sa circuli singura cu copilul in masina este o provocare. Dificultatile cresc pe masura ce micutul creste.
Daca cu un copil mic este mai usor, pentru ca de cele mai multe ori acesta doarme, pe masura ce creste, a te afla la volan cu mica nazbatie in masina devine o provocare.
Inainte de orice sa spunem ca un copil sub 12 ani nu are ce cauta pe scaunul din fata, nici cu, nici fara centura de siguranta. Statisticile arata ca cele mai multe accidente mortale, 80% dintre ele, se produc la viteze care depasesc 80 de km/h. La acesta viteza forta de impact pe care o resimte trupul unui copil de 10 kilograme la un accident produs la viteza de 50 de km/h este de 300 de kilograme forta. Locurile din spate ale masinii nu prezinta nici un plus de siguranta, daca micutul nu poarta centura de siguranta. Nu lasa niciodata un copil nesupravegheat in masina, nici macar in curtea casei!
Cum spuneam, singura cu un copil de varste mai mari este mai dificil. Nu au rabdare, se plictisesc repede. Dar cum siguranta este prima conditie, pentru un plus de siguranta iata solutiile cateva solutii:
- Cantati, povestiti, vorbiti. O solutie ar fi un CD cu o poveste care sa-i placa sau cu melodii pe care le stie, ca sa le poata canta. Ii poti atrage atentia, il vei face sa stea cuminte pe locul lui si sa-si descarce energia cantand.
- Jucati-va: cine vede primul calul, magarul, pasarea, norul in forma de fluture si altele asemenea. Copilul tau va sta cuminte si va fi concentrat pe ceea ce vede pe fereastra. Lasa-l sa castige des. Stimuleaza-l din cand in cand, castigand tu. Este o solutie buna pentru deplasarile intre localitati, dar valabila si in oras, unde, in loc de cal si magar, veti cauta marca de masina preferata sau masini de politie. Totul este sa ai imaginatie!
- Explica-i faptul ca trebuie sa poarte centura de siguranta. Arata-i ca toata lumea face la fel.
- Nu merge cu viteza, fii politicoasa la volan, nu intra in conflicte. Lasa-i pe vitezomani sa treaca inaintea ta, clipindu-le cu semnalizatorul intentia de a face dreapta si trage putin spre dreapta. Este valabil si in oras, unde unii se grabesc - desi nu stiu de ce, pentru ca la semafor stam impreuna, si cel care fuge, si cel care merge normal...
- Ai grija ca micutul sa nu poata deschide usa si nici geamul masinii. Blocheaza-le, pentru mai multa siguranta.
- Masina ta are airbag? Intreaba un specialist daca declansarea acestuia il protejeaza sau, din contra, ii face rau copilului tau, in raport cu locul pe care il ocupa in masina. Acest sfat este perfect valabil si in cazul copiilor cu varste peste 12 ani, care pot ocupa locul din fata. Inaltimea copilului poate fi un factor care face inutila sau chiar daunatoare actiunea protectoare a airbag-ului.
Drum bun!
Articole relationate
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu