Azi se acordă foarte multă importanţă Coaliţiei pentru familie şi susţinerii familiei tradiţionale. Dar cât de tradiţională mai este familia în ziua de azi? Infidelitatea care probabil există de când lumea, azi este mai la vedere ca niciodată. Oamenii, femei sau bărbaţi îşi înşeală partenerii de viaţă, fiecare din diferite motive. O făceau şi pe vremuri, dar nu prea se vorbea despre asta. Instituţia căsătoriei pare că încet încet se duce de râpă: oamenii decid tot mai greu să se căsătorească, iar rata divorţurilor este în creştere. Oare suntem cu toţii nefericiţi sau doar evoluţia societăţii ne-a permis azi mai mult decât oricând să ne exprimăm? Foarte mulţi dintre noi am înşelat, am fost înşelaţi sau măcar avem un prieten care s-a aflat într-una dintre cele două situaţii.
Am stat de vorbă cu psihologul Miruna Stănculescu care spune că principalul motiv al infidelităţii este faptul că nu suntem monogami. Înşelăm fie din pură dorinţă sexuală, fie că ne aflăm într-o relaţie proastă în care am stat prea mult, fie că dorim să ne reconfirmăm anumite lucruri pe care avem nevoie să le credem despre noi. Suntem înşelaţi deoarece partenerul sau partenera se află într-una dintre situaţiile de mai sus şi pentru că noi, cei înşelaţi purtăm oarecum responsabilitatea unei relaţii cu probleme acasă. Femeile înşeală aproape în acelaşi procent ca bărbatul, dar ele mint mai mult, după cum spune Miruna Stănculescu, şi fac asta deoarece sunt crescute într-o societate bolnavă în care dacă nu sunt monogame sunt arătate cu degetul. O femei care înşeală fie e nimfomană, fie e greşită, în schimb, un bărbat care înşeală este doar bărbat şi nu se poate abţine.
Infidelitatea ar trebui să fie cea mai mică problemă într-o societate sănătoasă, căci ea există de când lumea, important este cum se defineşte ea în contextul unei familii, ce plusuri sau minusuri aduce unei relaţii de lungă durată şi cum poate fi gestionată. Şi cel mai important, dacă vine pe fondul unor probleme deja existente în relaţia conjugală, o poate şubrezi definitiv pe aceasta din urmă.
Care crezi că sunt motivele sau care ar fi un motiv temeinic pentru a fi infidel?
Cred că în primul rând, nu ştiu dacă există motiv bun să fii în fidel. Până la urmă, infidelitatea vine cu un cost moral pentru că nu suntem educaţi să o privim ca pe un lucru firesc, aşa că infidelitatea vine cu o logistică complicată emoţională, practică şi organizaţională (trebuie să-ţi găseşti locul şi să-ţi organizezi timpul) şi sufletească. Aşa că, poate cel mai important factor în toată povestea asta este că nu suntem monogami. Orice studiu care a încercat să demonstreze că am fi monogami, a dat-o în bară. Femeile, de altminteri, nu înşeală mai puţin decât bărbaţii, ci mint mai mult, iar acest lucru este distractiv pentru că o vreme studiile păreau să arate că bărbaţii sunt depravaţi şi femeile monogame, asta până i-a venit cuiva ideea să bage un detector de minciuni în ecuaţie, ocazie cu care s-a constatat că procentele erau foarte apropiate. Noi, femeile minţim mai mult, iar acest lucru este limpede de ce, pentru că suntem presate din punct de vedere social: un bărbat care vrea mult sex e potent, o femeie care vrea mult sex e nimfomană sau cumva defectă. Atunci, evident că noi, femeile, suntem învăţate să valorizăm sexul, sa-l asociem cu dragostea sau cu angajamentul, pe când la bărbaţi, social, a fost infidelitatea şi mai tolerată şi mai valorizată.
Aşadar, în primul rând înşelăm pentru că nu suntem monogami. O relaţie de lungă durată nu e ce vezi în filme: relaţia de lungă durată este duşmanul libidoului pentru că în timp ne desensibilizăm.
Dar bănuiesc că există şi alte motive, de ordin emoţional....
(...)
Citeşte mai mult pe life.ro