Sari la conținut

Cum cresti baieti fericiti

Saptamana trecuta a avut loc la Acorns British Style Nursery un workshop pentru parinti in care acestia erau invatati cum pot modela comportamentele pozitive ale baietilor. Am stat de vorba cu doamna Alexandra Dascal, Psiholog si Educator Acorns, despre diferentele de crestere intre baieti si fete si cel mai bun mod de a construi relatiile cu acestia.
 
 
1. De ce anume se plâng mamele de baieți cel mai mult?
 
Mămicile baieților se plâng în general că aceștia nu le povestesc ce fac la grădiniță/ școală, că nu exprimă ceea ce doresc sau că “fac multe prostii”, reacționează violent, se împotrivesc, refuzând tot ce li se propune, își bat surioarele și adeseori încalcă interdicțiile.
 
 
2. Este ceva specific în educația/relația cu băieții, diferit de cea a fetelor?
 
Mamicile pot fi foarte neîndemânatice in educarea baietilor, deoarece majoritatea nu învață decât din experiență ce este un băiat.
 
E bine de știut că un băiat va fi mai sensibil la fraze care se referă la ceea ce face decât la ceea ce este. Ca să i se dea încredere în el, puteti să-i spuneți că este drăguț sau absolut minunat, dar el va interioriza și mai bine afirmațiile dvs. dacă îi vorbiți despre un comportament pe care l-a asimilat, un efort pe care a putut să-l facă sau de un eveniment în cadrul căruia s-a dovedit a fi la înălțime. La fel este și cu reproșurile și cu criticile: băieții sunt mai înclinați să audă cuvinte care le oferă o imagine a ceea ce fac decât a ceea ce sunt. Ei se referă cu mai multă plăcere la succesul sau la eșecul acțiunilor lor. Cu cât baieții se simt mai mândri de eforturile pe care le-au făcut, cu atât vor continua să le facă. Un băiat poate fi jenat dacă este considerat a fi mai bun decât este în realitate. E întotdeauna mai bine sa îi spui fiului tău care vine de la școală cu o notă bună sau cu o medalie: ”Trebuie să fii mândru de tine” decât “Sunt mandră de tine”. Mamele trebuie să fie atente să nu critice în primul rând comportamentul. De exemplu: unui băiat care și-a uitat o carte la școală e mai bine să-i spui: ”Poți să-ți faci lecția și fără ea?” decât “Cum ai putut să o uiți? Parcă ai avea 3 ani!”.
 
Fetele în schimb sunt mai stabile emoțional, ele zâmbesc și vocalizează înaintea băieților și mai des decât aceștia. Ele dispun de o gamă mai largă de mimici ca să-și exprime emoțiile și să se facă înțelese. Fetele manifestă o mare receptivitate față de emoțiile anturajului, în timp ce un băiat le va acorda mai puțină atenție. O mamă trebuie să ia în seamă faptul că fiecare sex își are propria sa cultură. Mama trebuie să se pună în locul fiului ei și să-i perceapă emoțiile și reacțiile. Băieții și fetele nu își exprimă emoțiile în același mod. De exemplu un băiat își poate exprima teama în cazul unui divorț al părinților, devenind agresiv la școală sau să se închidă în sine, pe cand o fetita poate spune ca ii este teama ca mami/tati sa nu o paraseasca. Tristețea este un mod greu de exprimat pentru un băiat. Toate mamele știu că băieții au comportamente ce implică riscuri mai frecvente decât fetele. De mici băieții “fac mai multe prostii”: se mișcă mai mult, au jocuri fizice, se iau la ceartă uneori violent și încalcă interdicțiile într-un mod mult mai intens decât fetele. 
 
 
 
3. Care este rolul mamei în educația băieților vs rolul tatălui?
 
Mama este cea care încurajează băiatul să își exprime emoțiile, îl învață cum să se pună în locul celorlalți și astfel să își dezvolte inteligența emoțională și empatia, îi modelează comportamentul prin a-i demonstra cum să îl asculte pe celălalt și să își exprime dorințele folosind cuvintele potrivite. Băieții au nevoie de la tații lor să facă lucruri împreună: să construiască, să spele mașina, să meargă cu bicicleta, să joace fotbal. Tatal îi oferă băiatului sentimentul de siguranță și el este cel care inspiră băiatului dorința arzătoare de a deveni ca el. În această educație sunt implicați și tatăl și mama: dacă tatăl nu dă exemplul, este evident că mama va avea cele mai mari dificultăți de a transmite mesajul. Dacă tatăl înțelege că atitudinea lui ajută la identificare și constituie un sprijin esențial, mama va putea cere ceea ce i se pare corect fără ca băiatul ei să simtă acest lucru ca un ordin sau o corvoadă.
 
 
4. Care sunt principalele 3 sfaturi pe care le-ați da mamelor de băieti?
 
Să îi monitorizeze agresivitatea: Băieții mereu explorează lumea din jurul lor cățărându-se, jucânduse. Vei fi nevoită să fii foarte atentă, pentru că va folosi pernele canapelei pe post de topogan, se va cățăra pe dulap de unde va sări mai apoi. Cel mai probabil vei ajunge la urgențe în primii 5 ani, dar este ok, pentru că are nevoie de spațiu pentru a se juca, iar tu vei fi nevoită să mergi la somn mult mai devreme, iar acesta va fi noul normal. 
 
Să îi încurajeze exprimarea emoțiilor: pe măsură ce băieții încep să își accepte latura sensibilă, le va fi mult mai ușor să vorbească despre propriile sentimente. Explicarea unei emoții îi poate ajuta în evitarea unei explozii emoționale. Figura paternă în viața băieților îi poate ajuta să își înțeleagă mult mai bine emoțiile și să și le exprime mult mai ușor. În cazul băieților va dura puțin mai mult dezvoltarea abilității de a-și exprima propriile gânduri și emoții, ca atare trebuie să ai răbdare și să îl încurajezi. Dacă este evident că ceva este în neregulă, iar fiul tău nu vrea sa vorbească despre asta, evită să îl forțezi în această direcție și nu îi pune prea multe întrebări. În schimb, îl poți îmbrățișa. 
 
Lasă de o parte ceea ce crezi că băiatul tău ar trebui să fie. Dacă băiatul tău preferă florile și grădinăritul în locul trenurilor și a camioanelor, cui îi pasă? El este în continuare fiul tău și îl iubești la fel de mult. Nu uita, că atunci când îi cumperi un cadou pentru ziua lui de naștere sau pentru Crăciun să îl cumperi în conformitate cu interesele lui și nu plecând de la ideea de-ai cumpăra ce crezi tu că l-ar interesa. 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!