Sari la conținut

Cum poti reduce stresul sarbatorilor

Am dori, pentru copiii nostri, ca sarbatorile sa fie perfecte. Ducem mai departe o traditie la care nu vrem sa renuntat, doar este perioada cea mai 'magica' din an. 

Pe de alta parte nu pot sa nu-mi amintesc in ce fel se transforma mama mea cu putin inainte de sarbatori  - cum devenea la inceput un general neindurator in privinta pregatirilor ce trebuiau facute, pentru a sucomba ulterior intr-o persoana careia ii sare tandara din orice si, la final, in cineva atat de obosit incat nu mai are nevoie de nimic, doar liniste si somn.

In acele momente nu stiam cum sa fac sa-i spun sa o lase mai moale: nu este o tragedie daca nu aveam pe masa 10 feluri de prajituri facute in casa, dulapurile pot sta bine mersi cu usile inchise si nu chiar totul ordonat in ele, nu trebuie frecat fiecare cm de usa din casa, vine mosul si fara asta. Iar acum, daca nu am grija, o pot lua pe aceleasi urme, bine batatorite, despre ce inseamna sa ai sarbatori in familie.

Intrucat este indelung rumegat, vin cu cateva sugestii prin care mai poti reduce stresul sarbatorilor:

1. Fa din start un buget si nu il depasi

Tendinta de a trece peste resursele financiare pe care le ai este foarte mare in perioada acestor sarbatori. Si asta numai ca luna ianuarie sa fie una de cosmar, plina de datorii si de griji. Iar castigul chiar nu este asa de mare - nu intotdeauna o cutie de ciocolata in plus aduce mai multa fericire si nici globuri in plus la brad mai multa armonie. 

De obicei este cu atat mai greu sa te tii de buget, cu cat pregatirea Craciunului incepe mai devreme. In permanenta par sa iti vina noi si noi impulsuri de a mai cumpara ceva. Mai bine te abtii si tai cu totul un lucru de pe lista, odata ce l-ai luat.

2. Nu te arunca in mancaruri prea elaborate

In primul rand pentru ca pe copii nu ii intereseaza, nu sunt atrasi de un asemenea tip de mancare. Asa ca daca le faci, le faci de fapt pentru adulti. Iar ei pot la fel de bine sa manance si ceva cumparat din comert. In al doilea rand tot voi sunteti, tot acelasi stomac il aveti si este imposibil sa nu ramaneti cu tone de mancare pe care va chinuiti apoi sa o inghititi in scarba timp de 10 zile fiindca este pacat sa arunci mancarea.

3. Nu aveti nevoie de o infinitate de cadouri pentru copii

Sa le luam si jucarii, sa le luam si haine, sa le luam si carti, sa le luam si jocuri, si ciocolata, si seturi artistice si biciclete... Nu este o competitie si nu trebuie sa le luati de Craciun toate cadourile pentru urmatorul an. Iar daca sunteti mai multe familii cu copii care faceti sarbatori impreuna in niciun caz nu va aruncati intr-o competitie a cadourilor.

4. Mai putina atentie cadourilor pentru adulti

In familiile care au copii, mai ales daca acestia sunt mici, cadourile pentru adulti cad in mod natural pe locuri nu foarte importante. Asa ca daca inainte petreceai cateva ore / zile in goana pentru cadouri acum poti reduce la minim, fara ca ceilalti sa se simta lezati - o carte, o poza cu copiii, un toc de ochelari pot deveni cadouri foarte apreciate. 

5. Mai multe refuzuri

Daca si tu si copiii sunteti obositi si preferati o seara in tihna acasa puteti, fara probleme, sa nu mergeti la toate evenimentele care se ivesc - la toti prietenii care va invita acasa, la toate petrecerile cu mosi Craciuni, la toate rudele care tin sa le incercati carnatii si toba. 

6 Invitati prieteni la voi, chiar daca nu este totul perfect

Poate ca nu ati decorat casa ca in vechile reviste despre ce inseamna sa duci o viata perfecta si poate nici nu aveti cozonac facut in casa, insa daca aveti prieteni buni cu care vreti sa va petreceti timpul asta nu ar trebui sa va impiedice. Doar nu vin la voi ca sa iti dea proba de gospodina a anului. Un pahar bun de vin si multa voie buna sunt suficiente.

Gata, Craciun fericit!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!