Sari la conținut

Cum sa cresti 12 copii si sa faci o treaba foarte buna

Foarte putini dintre noi isi pun problema cum sa creasca 12 copii. Cei mai multi se intreaba cum sa creasca 1, 2 si sa nu o dea in bara. Dar avem cu totii de invatat din experienta celor cu multi copii fiindca, se stie, sa cresti mai multi se poate dovedi a fi mai usor decat sa cresti numai unul.

Articolul de mai jos prezinta cazul unui american, Francis L. Thompson, inginer in comunicatii, care are 12 copii cu varste cuprinse intre 22 si 37 de ani. Toti ajunsi foarte bine, conform standardelor americane - au terminat colegiul si au platit singuri pentru el. Cu alte cuvinte, persoane independente pe care nu trebuie sa stai cu biciul ca sa faca ceea ce trebuie.

Francis L. Thompson vorbeste despre modul in care au reusit el si sotia sa sa ajunga la asemenea rezultate:

 

1. Treburile din casa

- fiecare copil a inceput sa aiba sarcini in casa incepand cu varsta de 3 ani.

- de la 8 ani fiecare isi spala singur rufele, avand o zi din saptamana desemnata pentru asta

- de indata ce au invatat sa citeasca au trebuit sa faca cina conform unei retete.

- banii de buzunar s-au acordat in functie de cat de bine isi indeplineau aceste obligatii.

 

2. Educatia

- Zilnic a existat o ora de studiu intre 6 si 8, in care nu era permis accesul la tv, pc etc. Si cei care erau prea mici sa citeasca participau, lor citinduli-se povesti.

- daca vreun copil se plangea de un profesor, raspunsul era sa invete sa inteleaga cu el. Conform principiului ca in viata te vei tot intalni cu oameni care nu iti sunt binevoitori si trebuie sa stii sa le faci fata.

- toti copiii au facut un sport, la alegere

- toti au facut parte dintr-un club - de la club de teatru pana la club de sah

- toti au fost voluntari in servicii comunitare

 

3. Mofturile

- Regulile nu permiteau sa fii mofturos la mancare. Intai trebuia sa mananci mancare sanatoasa - legumele. Abia apoi puteai sa treci la felul urmator. Daca nu vroiau sa le manance, puteau sa le refuze, insa nu li se oferea altceva. Ori de cate ori se plangeau ca le este foame li se dadeau legumele.

- Masa de dimineata si cina se luau mereu in comun, la ore fixe, fara gustari intre mese.

- Cheia de bolta in tot a fost consistenta. Exceptiile nu erau acceptate, indiferent despre ce anume era vorba. In ceea ce priveste greselile insa abordarea a fost diferita. Greselile nu erau pedepsite, faptul negativ in sine constituia suficienta pedeapsa. 

 

4. Independenta

- toti copiii au avut masini, insa au trebuit sa le construiasca folosind piese uzate.

- toti au avut pc propriu, insa au trebuit sa il construiasca personal, intrucat au primit piese care trebuiau asamblate.

- copiii aveau libertate de a alege, insa dintr-o arie acceptata de optiuni.

 

5. Vacantele

- Vacantele cu familia nu aveau loc la hotel, ci erau facute cu cortul, in natura. Cei mai mari porneau de la acea baza in lungi excursii. 

- Pentru vacante in strainatate copiii plecau singuri cu avionul la rude, sau in tabara. Si acest lucru se intampla inca de la gradinita. Daca vroiau.

 

6. Ajutorul financiar

- nu a existat ajutor financiar pentru nunta, prima casa, educatie. Asta nu inseamna ca nu a existat ajutor, doar ca acesta a constat in a-i invata cum sa faca sa le obtina singuri.

- darurile pentru ocazii speciale sunt printre cele mai placute lucruri pentru noi si vrem ca fiecare sa primeasca ceea ce isi doreste.

 

Ne-am iubit copiii indiferent de ce au facut. Dar nu i-am ajutat sa scape de consecintele faptelor lor. I-am lasat sa culeaga ceea ce au semanat si nu am intervenit fiindca ii vedeam suferind. Am fost si noi tristi alaturi de ei, am plans, insa nu am incercat sa intervenim astfel incat sa primeasca altceva decat merita.

 

Tu ce urasti si ce aprobi din cele de mai sus?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!