Nu e niciodată ușor să fii părinte singur, dar dacă ești aproape de copilul tău, nu ai cum să dai greș!
Atunci când crești singură un copil, că e băiat sau fată, că tatăl este în peisaj sau că nu, nu are cum să fie în ușor. Mamele de fete, căci ele fac subiectul acestui material (revenim în curând și cu articolul privind mamele de băieți) simt o enorm de mare presiune, pe de o parte, cu privire la faptul că trebuie să își învețe fetele ce este o femeie puternică, cum este ea, iar pe de altă parte apare teama că nu va reuși să le arate fetelor cum este un bărbat bun – dacă tatăl nu este prin preajmă sau dacă nu se comportă așa cum ar trebui să o facă un tată.
Citește și Cum să ai grijă de tine, după divorț
Ce poți face, însă, pentru a te asigura că ești pe drumul cel bun?
Dă-ți voie să fii imperfectă, nu mai pune atât de multă presiune pe tine! - Doar faptul că îți fac griji despre cum să fii o mamă mai bun arată că ești deja o mamă foarte bună! Cine spune că dacă ai fi încă împreună cu tatăl copilului ați face o treabă mai bună împreună? Copiii au nevoie în primul rând de iubire, de prezență fizică și de înțelegere; în rest, atunci când apar greșeli, trebuie să ne gândim că nu pot fi atât de grave încât să aibă un impact negativ enorm asupra copilului. Deci, să eliberăm presiunea!
Lasă copilul să fie cine e – Dacă fetița ta iubește să se îmbrace în roz, să fie prințesă, să nu se murdărească, nu încerca să o schimbi în altcineva. Las-o să se simtă bine în pielea ei, pentru că doar așa va crește un adult fericit. De asemenea, dacă îi place să se joace în noroi, să alerge, să meargă cu bicicleta, las-o! Oamenii sunt diferiți și doar găsirea propriului drum ne împlinește.
Încearcă să aduci o prezență masculină bună în preajma fetelor – Dacă tatăl nu este prezent în viața fetelor, găsește o figură masculină bună, cu care fata să ia contact, din când în când. Că e vorba de un unchi, de un bunic, de un verișor – e important ca fetele să aibă în preajmă o figură masculină bună, pe care să o aibă drept model, mai târziu. Iar dacă nu se poate, citiți cărți, găsiți filme și povestiți despre asta!
Citește și Tatăl divorțează de soție nu și de copilul său!
Fă din casă un spațiu sigur – E important că fetele să simtă ca acasă este un spațiu sigur, mai ales atunci când cresc și întâmpină diverse probleme la școală, în anturajul lor etc. Vor fi momente în care vor avea nevoie de un tată în preajmă sau măcar de o figură paternă, iar dacă nu se poate, e bine să simtă că acasă de un spațiu sigur, unde se pot plânge de asta și își pot reîncărca bateriile.
Da, vor fi momente în care vei simți că e tare greu să fii mamă singură (multe momente, chiar), dar e important să nu uiți că să fii părinte e greu oricum, indiferent dacă ai sau nu un partener care să te ajute. Cu un lucru, însă, nu poți da greș: dacă îți iubești copilul și îl faci să simtă asta, mare parte din treabă este deja rezolvată.
Citește și Beneficiile pe care le au copiii crescuți de mame singure