Cea mai complicata munca a unui parinte, dupa ce a trecut de primii ani in care cea mai mare parte a energiei se duce catre mentinerea in viata, sanatos a copilului, este sa il invete pe cel mic sa aiba un stil de viata echilibrat. Acest echilibru ii va aduce fericire, sanatate si dezvoltare fizica si intelectuala.
Dar echilibrul nu este deloc usor de atins, pe de-o parte pentru ca parintii au fel de fel de planuri academice pentru copiii lor si, pe de alta parte, pentru ca copiii, cu energia lor debordanta, cu greu se opresc in a cere iar si iar ceva care ii entuziasmeaza.
Uite care sunt lucrurile care vor aduce echilibru in viata copilului tau:
Prietenii apropiati
Ca parinte trebuie sa iti ajuti copilul sa aiba prieteni. Asta il va invata importante abilitati sociale, cum ar fi compasiunea, dar ii va si deschide orizonturile, intrucat va fi expus la alte experiente si la un alt mod de a gandi.
Cunoasterea de sine
Un copil trebuie ajutat sa invete sa se cunoasca, sa stie cine este, sa se accepte, sa se placa. Si cand faci asta trebuie sa ai mare grija, ca parinte, sa nu il influentezi punand inainte propriile tale proiectii. Copiii nu sunt copii mai mici si mai bune ale parintilor lor.
Curiozitatea este buna
'Pentru ca asa am spus eu!' este un raspuns care nu ar trebui folosit niciodata. El nu face altceva decat sa inhibe curiozitatea naturala a copilului si sa il demoralizeze. Dimpotriva, totul ar trebui explicat si ar trebui ingaduite cat mai multe experiente noi, chiar si cele nereusite.
O minte deschisa
Copiii vor ajunge sa faca mult mai multe lucruri daca nu sunt etichetati ca fiind intr-un anume fel. Daca ii spui des ca ii place activitatea intelectuala s-ar putea simti inconfortabil cu o activitate sportiva. Copilul trebuie incurajat sa iasa din zona sa de confort si asta se face laudand efortul si nu rezultatul.
O viata activa
Pentru ca tot am vorbit de sport, toti copiii ar trebui incurajati sa ia parte la o activitate sportiva. Nu numai pentru o dezvoltare fizica armonioasa, ci si pentru ca asta il invata abilitati sociale importante: sa lucreze in echipa, sa faca fata unei provocari, sa stie cum sa reactioneze la o infrangere, sa depuna mult efort pentru a atinge un scop.
O viata artistica
Putini parinti isi invata acum copilul sa cante la un instrument. Dar chiar daca nu faci asta ar trebui sa il expui constant la frumosul din arta - exista muzee, exista cursuri de pictura, poti sa-i arati culturi diferite in calatoriile pe care le faceti. Arta aduce armonie sufletului si ar trebui sa fie o prezenta constanta.
O atitudine plina de incredere
Daca esti un parinte care isi pazaste copilul de orice esec vei obtine un copil care isi pierde curajul si increderea. Ofera cat mai multe oportunitati si, pe cat posibil stai deoparte. Lasa-l sa incerce cat mai multe lucruri, este mult mai bine decat sa il incurajezi sa aiba performanta intr-o singura directie.
Forta dragostei
Nu numai cand sunt bebelusi copiii au nevoie de toata dragostea parintilor. Si cand sunt mai mari cuvintele de afectiune si atingerea fizica raman foarte importante. Imbratiseaza-l des si copilul tau va avea forta sa ia lumea in piept. Lipsa de afectiune ii va spori stresul si il va face incapabil sa invete si sa se dezvolte.
Cunoasterea lumii
Nu este important numai sa stie matematica si sa exceleze la inot. Trebuie sa il ajuti sa aiba cunostinte cat mai largi despre lume si despre alti oameni cu care nu vine in contact imediat. Sa ii povestesti, sa il duci sa vada lucruri noi. Si sa il inveti sa ajute alti oameni, chiar pe cei pe care nu ii cunoaste personal.
O familie echilibrata
Totul incepe de acasa. Si copilul va fi unul echilibrat daca mediul din care provine este in acest fel. Este important ca acasa sa fie un mediu in care nu se tipa, altfel copilul va fi demoralizat. Este important ca si tu, ca parinte, sa incerci lucruri noi. Acesta va fi cel mai bun exemplu pe care il are. Si este important sa duci si tu o viata echilibrata, in care vrei sa inveti lucruri noi, sa ai activitati sportive, sa ai timp liber si ai responsabilitati.
Foto: Pixabay.com