Poate fi foarte ușor să te concentrezi asupra lucrurilor negative care se întâmplă în lume și poți deveni îngrijorată, mai ales dacă ești părinte. Cu acces nelimitat la știri și social media, suntem cu toții cunfundați în știri.
Este absolut de înțeles dacă nu ai chef să-ți pui un zâmbet de fericire pe față și să-ți menții copiii optimiști în ceea ce privește viitorul.
Dar nu renunța. În mod ironic, chiar dacă mass media și tehnologia par a fi cauza pesimismului nostru colectiv, ele sunt chiar esențiale pentru depășirea acestuia, dacă știm să le folosim cu înțelepciune.
Pune lucrurile în perspectivă
Când se întâmplă o tragedie undeva în lume, o retrăim de fiecare dată când verificăm televizorul sau vreo aplicație de social media, verificăm notificările sau ne sare în ochi vreun titlu senzațional.
► Citește și: Copiii au nevoie constant de atenția părinților, nu doar când sunt bolnavi sau fac prostii
Modul în care tu răspunzi la aceste știri face diferența în modul în care copiii o procesează. Ajută-ți copilul să pună lucrurile în perspectivă, explicându-i că cele mai puternice voci captează cei mai mulți ascultători.
Vorbește despre ceea ce ești recunoscătoare
Un caracter puternic motivează copiii atunci când lumea devine haotică. Fă-ți timp pentru a-i împărtăși puiului tău ce anume te face să fii recunoscătoare și roagă-l să-ți împărtășească același lucru. Încurajează-l să treacă peste obstacole și să arate compasiune pentru ceilalți oameni din jur.
Cercetările arată că exprimarea recunoștinței îi face pe oameni să se simtă optimiști.
► Citește și: 8 metode pentru a-ți dezvolta relația cu copilul tău
Confruntă știrile false
Mulți copii spun că nu pot face diferența dintre ceea ce este real și fals în mediul online. Confuzia, îndoiala și lipsa de încredere stau toate în calea optimismului.
Copiii au însă instrumentele necesare pentru a lupta cu știrile false. Ei pot verifica dacă o anumită știre este falsă sau nu. În plus, copiii pot refuza să contribuie la răspândirea informațiilor false prin faptul că nu împărtășesc lucruri ce nu pot fi verificate.
Stai departe de agresiune și conflict
Învață-ți copilul să stea departe de orice tip de agresiune. Acest lucru se întâmplă des pe rețelele de socializare și în jocurile online. Este responsabilitatea tuturor de a menține internetul un loc pozitiv și productiv.
► Citește și: Copilul tău pe internet? NU! 5 tipuri de fotografii pe care să nu le mai postezi niciodată
Îndepărtează atitudinea negativă, plină de ură
Anonimatul online poate avea consecințe nedorite. De exemplu, oamenii cred că pot folosi un limbaj neadecvat sau pot posta imagini insultătoare, fără teama de a fi descoperiți. Atitudinea și limbajul agresiv contribuie la un mediu negativ și poate fi un strigăt de ajutor din partea persoanei aflate în criză.
Explică-i copilului cum poate gestiona o astfel de stuație, prin ignorarea mesajelor de acest gen sau blocarea lor.
Dacă puiul tău poate influența o singură persoană pentru a elimina lucrurile negative, atunci și cealaltă persoană va influența pe altcineva și așa mai departe.
Deconectează-te de lume pentru un timp
Fă-ți timp și petrece-ți clipele cu copilul și partenerul, fără nimeni altcineva. Doar timp pentru voi. Fie că pregătiți cina împreună, vă uitați la un film sau vă jucați, încearcă să vă deconectați de lume pentru câteva ore.
Experții recomandă acest tip de activitate, deoarece acumularea de vești proaste poate fi cu adevărat copleșitoare. Și dacă așa se simt adulții, imaginează-ți cum se simt copiii. Oferă timpul tău familiei și arată-i copilului tău ce este cu adevărat important.