Sari la conținut

Cum sa nu o dai in bara atunci cand faci cadouri copiilor

Sa faci cadouri pentru copii este o provocare. Si asta nu pentru ca ar fi neaparat greu de multumit, ci pentru ca am vrea sa fie ceva special, sa le scoata un wow de incantare care sa nu fie urmat de niciun dar...

 

Ce face atat de complicat sa iei jucarii pentru copii

- nu stiu ce vor. Din fericire cand sunt mici, pana in 2-3 ani se vor bucura la orice vor primi. Puteti sa le aduceti o cutie plina de confetti si ei vor chiui de incantare. Doar sa aveti mare grija ce primesc si cei din jur, pentru ca odata vazut, inima lor cere.

- cand sunt mici, ceea ce vor nu este deloc realist: vor sa faca o excursie in desert, vor un elicopter, vor toate jucariile din reclamele de la tv, vor 100 de masini / papusi

- cum mai cresc, vor lucruri foarte scumpe. Industria de jucarii pentru copii este una cat se poate de mercantila si nu rareori te vei mira cand vei vedea ce preturi pot avea lucruri care par banale. Asa ca, aproape orice jucarie este scumpa. Insa unele sunt chiar foarte scumpe si vandute pe seturi, astfel incat pretul lor se poate dubla, tripla etc. Iar daca si prietenii lor au, atunci chiar ca nu mai ai scapare - orice ai face vei dezamagi.

- cele necesare nu intra la cadouri decat daca duceti o viata modesta si chiar le-a simtit lipsa. Sau daca au cine stie ce accesoriu pe care si-l doreste pe moment. Altfel, un plover si niste pantofi nu vor face decat sa adca intrebarea: bine, si cadoul meu unde este?

- crezi ca ziua de nastere sau Craciunul este un bun prilej pentru investitii mai mari, gen bicicleta, patine etc? Este posibil sa te inseli. Acestea fac cumva parte din categoria 'este de la sine inteles', doar cum ar fi un copil fara o bicicleta sau fara o minge? Asa ca este foarte probabil sa nu le aprecieze.

- cand sunt intr-un colectiv aproape ca nici nu mai conteaza daca ceea ce vrea ii place cu adevarat, i se potriveste, il vrea pentru ca il are toata clasa. Asa ca te poti trezi adesea ca iei lucruri care vor fi aruncate sa se prafuiasca in vreun colt, la doua zile dupa ce entuziasmul a fost maxim.

 

Cateva sfaturi generale, privind cadourile

Pentru ca lucrurile pe care le oferi sa nu produca dezamagire este bine sa il pregatesti pe copil cu mult timp inainte de momentul cu pricina, astfel incat sa invete cum sa aiba asteptari realiste.

- nu cumparati jucarii in permanenta, doar asa, fiindca le cere si gasiti unele in drumul vostru foarte ieftine. Pe langa faptul ca va umpleti casa cu prostii si cheltuiti si banii cu care altfel ati fi luat ceva mai reprezentativ, veti avea mult de plusat atunci cand va veti dori sa va aprecieze cadoul.

- explicati din timp ca nu tot ce exista merita si sa fie cumparat: lucruri care se strica imediat, sau cele care atrag atentia numai 2 minute, sau ceva asemanator cu ce aveti deja acasa etc nu ar trebui cumparate. Nu spuneti ca veti cumpara numai ca sa scapati de gura lor si apoi luati ce aveati voi in plan. Este reteta sigura pentru dezamagire.

- copiii traiesc in lumea noastra, asa ca trebuie sa inteleaga faptul ca atunci cand cumpara ceva inseamna automat ca renunta la altceva. Si nu este vorba numai de faptul ca renunta la o carte pentru o papusa, ci ca renunta la o excursie pentru o papusa sau la mai mult timp cu parintii pentru o papusa.

- o sarbatoare ar trebui sa fie mai mult despre ritualuri in familie si mai putin despre cadouri. Copiii iubesc vanzoleala ritualurilor - de la petrecere, mancare, alegerea hainelor de sarbatoare, prezenta prietenilor, faptul ca sunt in centrul atentiei etc. Daca pui in mod constant accent pe ritual, cadoul poate sa fie numai simbolic. Un copil este fericit cand simte ca este iubit si astfel de actini arata mai bine asta decat o bucata de plastic, oricat de colorata ar fi ea.

 

Si, mai ales, nu cedati la santajul emotional, copiii nu sunt cu adevarat mai fericiti atunci cand au cat mai multe cadouri. Este numai o impresie, falsa, a noastra, ca daca nu mai avem pe unde sa calcam din cauza masinutelor sau a papusilor atunci avem un copil multumit.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!