Am terminat o școală cu mii de ore de matematică și nici o oră de educație financiară. Ca urmare, sunt o victimă a sistemului și singurul lucru pe care îl știu face cu banii e să îi cheltui de vai.
________________________________________
Ne-a povestit despre un client de-al lui care lucra undeva în Pipera împreună cu nevastă-sa și mergea în fiecare pauză de masă să mănânce o salată la mall. O salată x 2, cu câte o băutură, îi costa 60 de lei fix masa de prânz. Salariul lui era de 4000lei.
Și l-a întrebat:
-15mii de lei sunt mulți bani pentru tine?
La care, omul a zis:
-Ohooo, normal.
-Păi, atâta dai anual pe salată. Adică, lucrezi 4 luni de zile ca să mănânci salată în pauza de prânz.
(Socotelile mele sunt un pic diferite 20 de zile lucrătoare pe lună x 11 luni, că a 12-a e concediu precis, 60x20x11=13200 lei. Adică vreo 3 luni și jumătate muncite, ca să fim preciși. Tot cam mult pentru o salată. )
Morala: putem traduce orice (nou iphone pe care ni-l dorim noi sau copilul) în câte luni trebuie să muncim pentru asta.
________________________________________
Ieri la Social Media for Parents, cea mai interesantă prezentare pentru mine a fost cea a lui Adrian Asoltanie, trainer pe educație financiară la Selftrust Academy.
Educația financiară nu e despre bani, spunea el, ci despre viață, fix așa cum educația sexuală nu e despre s3x, ci despre sănătate. Despre cum să te protejezi de boli, de sarcini nedorite, înțelegeți. Și eu cred că am fi o societate mai funcțională dacă am învăța la școală mai multe despre bani și mai puține despre integrale.
Îi putem spune așa: Copilule, tu vrei gamebox-ul cutare? Asta înseamnă că îți trimiți părintele la muncă 2 luni.
Credeți sau nu, în Anglia ajunsesem să socotesc prețurile lucrurilor în plombe, coronițe și extracții.
Tot Adrian spune că orice discuție cu copilul despre bani este o oportunitate de a-l învăța ceva și de a-l cunoaște mai bine. Când copilul întreabă cât costă pantofii ăia minunați, noi să nu răspundem niciodată: 10 lei. Ce putem spune: du-te și vezi. Verifică dacă găsești altceva mai ieftin. Sau poți găsi alternativă? Nu-i spunem niciodată copilului nu avem bani, punct. Îi spunem nu avem bani acum, hai să vedem cum putem face rost de ei. Și atunci se întâmplă 2 lucruri: fie piere interesul pentru acei pantofi, fie apar soluții.
►Citeşte şi De ce sunt mamele mereu obosite. Chiar şi atunci când dorm
Când soția întreabă cât costă pantofii ăia, răspunsul corect întotdeauna: Nu contează! :))
Sistemul plicurilor cu bani: earn, give, save, spend
Zice că nu s-a mai certat de la bani cu nevasta de 3 ani. Mai exact de când aplică acest sistem de plicuri. (pentru copii există 3 plicuri, pentru adulți 10.)
Treaba e în felul următor: din banii pe care îi primesc, îi muncesc, îi câștigă, copiii pun deoparte:
• 50% în plicul de economii (pentru dorințele mari, amânarea gratificării)
• 40% în cel de cheltuieli minore (o carte, bilete la film, etc)
• și 10% în cel de donații (caritate și cazuri umanitare)
Varianta pentru adulți:
(…)
Citeşte mai mult pe siblondelegandesc.ro