Sari la conținut

Cum sa reduci cheltuielile cu mancarea

Nu stiu daca tu ti-ai pus vreodata problema cat anume din banii pe care ii ai se duc pe mancare. Daca nu, ar trebui sa o faci, pentru ca statisticile arata faptul ca romanii dau pana la 75% din veniturile lor numai pe alimente. Si, trebuie sa recunoasteti, este enorm!

Motivele sunt multe, de la salariile mici, pana la alimente scumpe comparativ cu alte tari (unde calitatea se gaseste si la preturi mult mai mici). Dar nu asta ne intereseaza aici, ci cum trebuie sa ne educam, sa ne schimbam modul in care cumparam, astfel incat sa platim mai putin. Totul se reduce la cateva intrebari esentiale: sa cumperi? de unde cumperi? cum cumperi?

 

Sa cumperi?

De cumparat mancare tot trebuie sa cumperi, asta daca nu cumva esti printre cei fericiti care au o curte si reusesc asa sa produca din cele necesare.

Asta nu inseamna insa ca nu poti schimba ceva. Si anume sa cumperi mancare mai putin procesata. In timp se va vedea la buget, ca sa nu mai spun ca sansele de a manca astfel mai sanatos sunt mult mai mari. Mai tineti minte cum aveau mamele noastre camarile pline cu dulceturi, zacusca, compoturi si muraturi facute de ele? Bine, poate noi nu putem chiar asa, insa am putea apela la varianta mai simpla, de a congela legume si fructe pentru iarna.

Gandeste-te si ce ai putea produce in casa. Ce parere ai de cateva ghivece cu plante aromatice? Ai putea avea marar, menta, ceapa verde, cimbru, tarhon, coriandru, si chiar rosii. Sau cum ti s-ar parea ideea de a nu mai cumpara biscuiti si sa ii faci singura? 

Unele lucruri poate nici nu ar trebui sa le cumperi. Din fericire, ca un facut, lucrurile ma nocive pentru sanatate sunt si cele mai scumpe. De exemplu carnea, salamurile. Mai renunta la ele, chiar nu ai nevoie de asa ceva zilnic, la fiecare masa.   

DA! Cumpara fructe si legume de sezon, astfel obtii cea mai mare reducere. Nu ceda insa tentatiei de a le cumpara pe primele care apar pe piata. Acestea profita de pofta ta ca sa se vanda cel mai scump.

 

De unde cumperi?

In primul rand nu cumpara fara sa te uiti la pret. Este cea mai mare greseala. Poti descoperi altfel, cu surpriza, ca magazinul tau favorit, exact cel aflat in fata blocului, are preturi cu 30% mai scumpe decat in alta parte. Asa ca o buna idee ar fi sa faci o tura - poate ca este mai bine sa schimbi supermarketul, poate ca unele alimente se cumpara mai bine din pietele clasice.

Nu uita si de varianta de a lua produse de la tara. Aici totul este sa te zbati, sa iti faci relatii si sa planifici pe termen mai lung. Mai vorbesti cu o ruda indepartata sa iti vanda un sfert de vitel, mai cumperi miere de la cineva recomandat la serviciu, mai iei branza de la taranca care vinde un pic ascunsa la colt de strada. Testezi si, daca iti place, mentii relatia mai multi ani.

 

Cum cumperi?

Daca nu prea te-ai batut capul cu asa ceva si vrei de acum sa fii mai atenta, sfatul meu este sa incepi cu analiza cheltuielilor. Este posibil sa observi sume uriase la lucruri la care nu te-ai fi asteptat, cum ar fi painea sau apa. Analizeaza alimentele pe care le consumi cel mai des. Nu conteaza ca este pretul mic, daca le iei zilnic se aduna. Mie nu mi-a venit sa cred cand am vazut cat pot sa dau lunar pe lapte, de exemplu. Si daca vrei sa reduci, redu in aceasta zona. Cel mai probabil va exista o alternativa mai buna fara sa renunti la calitate. 

Analizeaza un pic si zona placerilor. De obicei acestea se platesc scump: ciocolata, cafea, inghetata, prajituri, sucuri, alcool... Eu cand am vazut ca dau pe ele mai mult decat dau alimente am crezut ca o sa cad de pe scaun. 

Cumpara planificat, dupa o lista. Ar trebui sa te gandesti cam pe o saptamana ce vrei sa faci de mancare si sa cumperi cele necesare. Altfel te poti trezi ca ai nevoie rapid de unele ingrediente si alegi varianta mai scumpa, de langa casa. Nu se aplica insa fructelor si legumelor. Pe acestea ar trebui sa le iei la 2-3 zile, ca sa ai mereu fructe si legume proaspete in casa. 

Cumpara cantitati mai mari. Aproape intotdeauna acestea sunt mai ieftine decat cantitatile mici. Desigur, nu uita sa verifici si valabilitatea. 

Cumpara la promotii. Profita de promotii pentru a lua cantitati mai mari, mai ales cand este vorba de lucruri scumpe care nu sunt imediat perisabile, cum ar fi uleiul de masline. In acest fel iti vei permite sa ai lucruri de buna calitate tot anul.

Arunci mancare? Atunci inseamna ca nu cumperi in mod corect: cumperi mai mult decat ai nevoie sau cumperi lucruri care nu iti plac. 

 

Tu ce trucuri ne recomanzi pentru a manca bine, fara sa cheltuim insa atat de mult pe mancare?

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!