Odată cu scăderea temperaturilor de afară, dieta noastră trebuie ajustată şi ea, astfel încât să poată susţine adaptarea corpului la noile condiţii de viaţă. Iar cu sărbătorile de iarnă după colţ, o alimentaţie sănătoasă este din ce în ce mai greu de respectat, mai ales dacă din familie fac parte şi copii. Dacă şi tu te confrunţi cu dileme legate de cum să asiguri familiei tale şi mai ales copiilor o alimentaţie sănătoasă în sezonul rece, acest material vine în întâmpinarea ta cu idei gata de pus în practică.
Cum să te asiguri că cei mici au o alimentaţie echilibrată în sezonul rece - sfaturi şi idei practice
Atunci când eşti părinte, puţine lucruri aduc provocări mai mari decât încercările de a-l face pe cel mic să mănânce sănătos. Iar când vine frigul, iar fructele şi legumele proaspete încep să nu mai fie chiar peste tot, iar dulciurile primite cadou de sărbători umplu rafturile magazinelor, treaba devine şi mai complicată. Cu toate astea, însă, există moduri prin care îţi poţi face copilul să mănânce sănătos fără să îl obligi. Iată cum:
Găteşte colorat
Atunci când discutăm despre alimentaţie, o farfurie colorată este mereu semn bun. Găteşte colorat, cu multe legume preparate doar cât să nu-şi piardă culoarea şi proprietăţile, iar cel mic va fi cu siguranţă curios să încerce.
Acordă atenţie surselor de unde cumperi ingredientele
La fel de important ca modul de preparare este locul de provenienţă al ingredientelor tale. Ai grijă să cumperi responsabil, treci prin pieţe, alege produse eco de pe Vegis.ro de câte ori îţi permiţi şi dă-ţi voie să te joci cu ingredientele specifice sezonului. Chiar dacă ingredientele proaspete sunt tot mai rare, ingrediente ca fasolea boabe, mazărea, lintea, năutul, fructele uscate sunt vedetele sezonului pe care nu ar trebui să le ignori.
Implică-l pe cel mic în prepararea mesei
Dacă ai un copil suficient de mare, uşurează-ţi munca de a îl face să mănânce sănătos într-un mod practic şi interactiv: roagă-l să te ajute la prepararea mesei. Implică-l în proces de la gândirea meniului, la mersul prin piaţă şi magazine, până la curăţarea şi pregătirea ingredientelor. Vorbeşte cu el despre beneficiile şi proprietăţile fiecărui aliment, descoperiţi împreună care sunt cele mai potrivite combinaţii şi acordă atenţie ideilor şi preferinţelor sale. Astfel mâncatul sănătos va părea tot mai puţin ceva ce i se impune, el va câştiga informaţii şi deprinderi ce o să-l ajute în viaţa de adult, iar amintirile voastre împreună vor dura o viaţă.
Nu evita alimentele dense
Poate că vara evităm consumarea alimentelor dense, cu atât de multe legume şi fructe proaspete în jur. Odată cu sosirea anotimpului rece, în schimb, oleaginoasele, fructele uscate, brânzeturile maturate sau cărnile grele devin binevenite în alimentaţie, ajutând organismul să facă faţă provocărilor aduse de temperaturile joase. Ca în tot restul anului, moderaţia şi diversitatea sunt stâlpii unei diete armonioase.
Pregătirea unor mese sănătoase şi savuroase în sezonul rece poate fi o provocare, însă nu e ceva imposibil de realizat. Doar ţine cont de câteva detalii şi bucură-te de complimentele pe care talentul tău de bucătar le va primi de la cei mari şi cei mici deopotrivă, în timp ce te asiguri că au o dietă echilibrată şi atunci când ingredientele proaspete devin rarităţi, iar tentaţiile sunt tot mai numeroase.
Sursa foto: pexels.com
Articole relationate
Timiditatea la copii: Cum să o deosebești de introversie și ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic să devină îndrăznet
Timiditatea este un comportament frecvent la copii, dar adesea confundat cu introversia. Deși ambele pot implica preferința pentru liniște sau reticența față de...
Febra la copii, fără niciun alt simptom. Când să te alarmezi?
Febra este una dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții se adresează medicului pediatru. Atunci când copilul prezintă febră în lipsa altor simptome...
Diferența între răceală și gripă: Cum faci diferența între ele
Când vine sezonul rece, părinții se confruntă frecvent cu dilema: este vorba de o simplă răceală sau de gripă? Deși simptomele pot fi similare, diferențele sunt...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu