Apariția unui copil îți schimbă radical viața, însă nu ar trebui să-ți ruineze și viața intimă. Ce-i drept, uneori recuperarea după naștere poate fi extrem de complicată și necesită mai mult timp. Sunt cazuri, în care aceasta durează chiar ani. Nu mai vorbim de energia pe care creșterea unui copil o consumă în cantități uriașe până în punctul în care părinții uită că au fost un cuplu. Ce-i de făcut?
Cei de la Fatherly, într-un amplu articol, apelează la recomandările lui Esther Perel, psiholog şi psihoterapeut de renume internaţional, care în ultimii zece ani a ajuns să fie considerată unul dintre experţii relaţionali ai zilelor noastre.Vorbeşte fluent nouă limbi – ceea ce îi conferă statutul de gânditor multicultural, se număra printre terapeuţii de top ai New York-ului, iar discursurile sale TED au făcut, într-un timp foarte scurt, înconjurul lumii. De asemenea, este autoarea bestseller-ului “Inteligența Erotică: Reconcilierea vieţii erotice cu viaţa de familie” – tradusă în peste 25 de limbi.
Ce spune Esther? Nu doar oboseala și rutina afectează viața sexuală a unui cuplu după apariția unui copil, ci și lipsa erotismului. “Poți avea un act sexual de doar 5 minute, iar efectul să fie 0”, spune Perel. Mai importantă este “prezența erotică – sentimentul de conexiune, de plăcere, de vibrație, de însuflețire”.
►Citește și Confesiuni de mii de like-uri despre cum e sexul după ce devii părinte
Aceasta ar putea fi cea mai importantă propoziție despre viața intimă de cuplu, după apariția copiilor: Ingredientele erotismului sunt caracterul jucăuș, schimbarea de look, curiozitatea, noutatea și simțul tactil. Perel subliniază faptul că toate acestea pot fi redirecționate în întregime către copil dacă nu ești atent. Chiar există și un termen special pentru această situație: “redirecționarea erosului”.
Din păcate, toate ingrediente enumerate mai sus ori dispar ori sunt redirecționate către atenția pe care părinții o acordă copilului. În ce fel? “Cheful de joacă: ai destul, însă întotdeauna este direcționat către copil, nu către partener. Noutatea: de fiecare dată cauți să experimentezi ceva nou împreună cu cel mic, dar cu partenerul tău faci mereu aceleași lucruri. Schimbări de look: copilul tău este mereu îmbrăcat după ultima modă, în timp ce tu folosești aceleași haine de ani buni. Curiozitatea: tot timpul ești interesată de activitășile copilului tău, dar când a fost ultima dată când te-ai uitat cu adevărat la partenerul tău de viață? Simțul tactil: tot timpul copilul tău primește îmbrățișări lungi și mângăieri tandre, în timp ce pe tatăl lui în strângi în brațe mult mai rar”, sunt explicațiile lui Esther.
Sparge rutina și planificați împreună!
Anulează “redirecționarea erosului” prin scimbarea comportamentului tău față de partenerul de viață. Încearcă să aplici tot ce făceați înainte de apariția copilului. “Când doi oameni se întâlnesc și se îndrăgostesc, stau față în față. Când apar copiii, cei doi crează o întreagă întreprindere și stau unul lângă celălalt. De ce au nevoie în acel moment? Să-și întoarcă trupurile unul către celălalt și să se priveascp în față”. Cum ar trebui să reinterpretezi recomandările psihologului? Mai multe “întâlniri de seară”, completate de toate ingredientele despre care am vorbit mai sus.
Printre cuplurile care au apelat la Esther Perel se numără atât cele care au apleat la bonă ca să meargă la un festival de 8 zile cât și cele care nu au ieșit la nicio distracție în ultimii 4 ani. Ghicește cine are o viață sexulaă mai activă?! Acum, nu e obligatoriu să lipsești de acasă 8 zile ca să mergi la un festival, doar că trebuie să spargi monotonia din când în când și să rezervi o dată în agenda ta în care să vă planificați o ieșire în doi. Indiferent că vorbim de o ieșire în oraș sau de o vacanță fără copii, ceea ce Perel recomandă cu tărie, planifică totul împreună cu partenerul tău. Ar fi de mare ajutor dacă unul dintre voi s-ar ocupa de planificările activităților pentru adulți (rezervări, itinerariu, bilete teatru, documentarea pe Internet etc.), în timp ce celălalt ar avea în grijă toate detaliile legate de îngrijirea copilului în timpul absenței voastre (bonă, bunici, bagaj în caz că își va petrece noaptea în altă parte).
Iar în rest, ai nevoie doar de… imaginație!