Descrierea pas cu pas a procesului unui divort in cazul unei familii cu copii minori.
1. Pentru a declansa hotararea de divort ai nevoie de urmatoarele acte depuse la judecaria sectorului in care ai domiciliul familiei
- certificatul de casatorie (in original)
- certificatele de nastere ale copiilor minori (in copie xerox)
- certificat medico-legal (in cazul violentelor unuia dintre soti)
- actele de proprietate ale bunurilor comune (in copie xerox)
- lista cu bunurile comune si modul de impartire a acestora (daca s-a ajuns la o intelegere cu sotul/sotia pe acest aspect)
- lista neintelegerilor dintre soti (daca nu ajungeti la un acord pentru divort prin intelegere)
- cerere de divort;
- taxa timbre fiscale;
- timbre judiciare.
Costul de divort consta in taxa de timbru fiscal (39 lei) si timbrul judiciar (0,3 lei), la care se adauga costul avocatului sau a mediatorului, daca se apeleaza la ei. Daca divortul este cu partaj se adauga o taxa suplimentara care se poate ridica la valori considerabile, fiind vorba despre 3% din valoarea totala a bunurilor disputate.
2. Motive de divort
Cand ai copii poti apela la unul din aceste motive de divort:
Divortul din culpa comuna
In practica, este posibil ca desi nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru divortul prin acord, sotii sa fie de acord asupra tuturor capetelor de cerere: divort, numele dupa divort, incredintare copii…
In aceasta situatie, de cele mai multe ori, sotii cer desfacerea casatoriei prin divort din culpa comuna, si vor solicita ca probe inscrisuri si un martor comun.
In situatia in care partile nu se inteleg, dar din probele administrate rezulta culpa ambilor soti in desfacerea casatoriei prin divort din culpa comuna a sotilor.
Divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti
In cazul in care nu se poate realiza divortul prin acord sau divortul din culpa comuna, reclamantul va trebui sa convinga instanta cu probe nu doar de culpa paratului, ci si ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila. In acest sens se va apela la prezentarea inscrisurilor, la audierea martorilor, si la alte mijloace de probare a prejudicierii iremediabile a relatiilor de casatorie si la culpa celeilalte parti. Este cazul unor procese ce implica incarcatura emotionala traumatizanta pentru ambii soti si, pentru copiii din casatorie.
Desfacerea casatoriei poate fi ceruta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, iar daca ambele parti cer, instanta nu va mai motiva hotararea de divort.
Probe: acte, martori (pot si rudele si vecinii, mai putin descendentii directi: copii, nepoti de copii), ancheta sociala, obligatorie in cazul in care exista copii minori.
3. Rolul avocatului si mediatorului in procesul de divort
Un avocat poate fi util mai ales in cazul proceselor mai dificile, care implica neintelegeri intre soti.
Avocatul:
- va asculta pe sotul care doreste sa divorteze;
- il va informa pe acesta cu privire la drepturile sale legale;
- il va informa pe client cu privire la sansele reale de a obtine ceea ce isi doreste;
- va strange documentele prezentate de client;
- va redacta cererea de divort;
- va asista partea in fata instantei de judecata, sustinand cu mijloace legale drepturile si interesele legitime ale clientului;
- va formula cereri in numele si in interesul clientului
- poate legaliza hotararea instantei (hotararea pe care o primiti acasa nu are valoare juridica, avand doar rol de informare).
Mediatorul are rolul de a aduce la un numitor comun cele doua parti implicate, astfel incat pozitia prezentata in fata instantei sa fie comuna, ceea ce poate scurta cu mult procesul de judecata. In cadrul medierii se pot discuta: bunurile comune, custodia si locuita copiilor, pastrarea numelui dupa divort, pensia de intretinere.
Durata unui asemenea proces este de aproximativ un an.
Cererea de divort se depune personal si la prezenta in sala de judecata este obligatorie.