Sari la conținut

Cum se poate descurca o mamă singură?

Am să vă spun din start: o mama singura se poate descurca foarte bine! Știu că în general părinții, chiar și doi, au impresia că nu mai reușesc să facă față tuturor cerințelor, dar asta nu înseamnă automat că dacă eşti o mamă singură, vei ajunge una dintre statisticile negative: depresivă, cu copii crescuți la pragul sărăciei şi cu o dezvoltare emoțională și intelectuală mai slabă. Doar că ai nevoie de suport și să îți reorganizezi un pic viața.

Relația cu tatăl

Faptul că nu mai locuiți în aceeași casă nu înseamnă, cu excepția unor situații ieșite din comun, ca tatăl nu mai este în viața copiilor și, implicit, a ta. De fapt nici nu este legal să îl îndepărtezi. Depinde și de tine ca această relație să fie una bună, în care primești suport.  Până la urma tatăl sta cu copiii o perioadă de timp, ceea ce îţi dă ţie mai mult timp pentru ce ai de făcut sau pur şi simplu pentru relaxare, acoperă o parte din cheltuielile financiare şi, dacă ar fi o urgenţă, ar putea veni să te suplinească. Toate acestea sunt importante, pentru liniştea ta.

Este adevărat, este posibil ca unele lucruri din comportamentul său să nu îţi cadă prea bine la stomac, dar ca mama singură nu este indicat oricum să ai stomacul prea sensibil.

Relaţia cu propria familie

Ferice de cel care are o familie la care să apeleze. El ştie că dacă este nevoie familia va sări în ajutor. El ştie că familia va sări în ajutor oricum, şi dacă nu este neapărată nevoie.

Şi să fii părinte este de fapt un serviciu pentru toată viaţa, aşa că efortul trebuie dozat cu mare grijă. Ţine-i aproape pe cei din familie şi îţi va fi mai bine. Ţine-i aproape chiar şi dacă nu îţi place pentru că bunicii îi lasă pe copii prea mult la televizor sau le cumpăra prea multe dulciuri. Până la urmă, acestea sunt lucruri minore.

Relaţia cu prietenii

Prietenii sunt ca o a doua familie. Cu atât mai mult atunci când rămâi singură. Nici nu o să-ţi vină să crezi de ce sunt capabili prietenii buni dacă ai nevoie de ajutor. Sau dacă pur şi simplu vrei să ai cu cine să schimbi o vorbă şi să te înţeleagă.

Doar trebuie să fii atentă să nu îngădui prieteni toxici. Îi ştii care sunt: cei care te folosesc ca să îşi descarce ei sentimentele negative, cei care te critica cu duritate, cei care nu pot niciodată să îşi ajusteze programul în funcţie de timpul tău. 

Noi bărbaţi în viaţa ta

După o despărţire realizezi că nu ai neapărată nevoie de bărbaţi în viaţa ta ca să fii fericită. Ba chiar dimpotrivă. Dacă totuşi îţi surâde ideea, ai grijă să nu te înhami la încă o căruţă care este greu de dus. Sunt de evitat persoanele care te sună numai din când în când, când au ei chef de o apropiere. Sunt de evitat şi persoanele care trăiesc ‚drame’ şi vin încruntaţi şi morocănoşi şi te aşteaptă pe tine să îi faci iar bine. Mai bine nu îţi baţi capul dacă dai peste cineva care dă semne că nu ştie ce vrea de la viaţă, de la tine, de la el. 

Timp pentru tine

Timpul pe care ţi-l acorzi ţie ar trebui să fie şi el o prioritate, pentru că altfel nu îl mai găseşti niciodată. El este la fel de important ca faptul că ai mâncare în frigider şi copiii învaţă bine la şcoală. Nu trebuie să îl justifici în faţa nimănui şi poţi face cu el ce vrei, fără pic de vină: poţi merge la sală, poţi citi o carte, poţi revedea un film vechi sau să pleci câteva zile în vacanţă.

Pe măsură ce cresc copiii vei găsi acest timp mult mai uşor. Până atunci, nu te ruşina şi cere ajutorul tuturor celor de mai sus. Da, ca să îţi fie ţie mai bine. Toată lumea are de câştigat din asta.

Şi, nu uita, te vei descurca perfect! Nu lăsa sentimentele negre să te bântuie.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!