Sari la conținut

Cum te porti cu copilul mai mare?

In momentul in care un nou copil apare in familie, toate lucrurile se schimba radical. Dar poate cel mai mare impact al acestor schimbari are loc asupra comportamentului si psihicului copilului mai mare.

Multi parinti vor vedea schimbari in comportamentul copiilor mai mari in timpul primului an dupa nasterea unui nou frate. Copiii vor actiona diferit, pot devini sfidatori sau incep sa prezinte probleme de comportament la scoala. Acest lucru este normal, deoarece cresterea naturala a copilului amestecata cu stresul de adaptare la un nou membru al familiei pot fi coplesitoare. Copilul va fi fortat sa gandeasca diferit despre el si sa se comporte diferit pe masura ce incearca sa-si gaseasca noul loc in familie.

Parintii vor incepe sa caute tot felul de resurse prin care sa afle cum trebuie sa procedeze in acest caz. Dar singurul loc in care trebuie sa caute este cel al relatiei personale cu copilul. Toate celelalte (metoda, sfaturi) sunt secundare unei relatii bune cu cel mic (de acum mare).

Relatia copilului (inprimul rand) cu mama este fundamentala pentru comportamentul "bun" al acestuia. Inconstient, copiii doresc sa se comporte bine pentru cei cu care sunt conectati emotional. Fara o relatie puternica de atasament, nu exista nici o dorinta de a-i fi pe plac parintelui.

Pe scurt, ceea ce copiii trebuie sa stie este ca ei inca conteaza, ca vor apartine intotdeauna si ca au un loc important in inima parintilor. Iata 10 moduri in care poti construi o legatura puternica cu copilul si prin care sa ii spui ca este in continuare iubit si apreciat,  chiar si dupa nasterea unui nou frate.

1. Asculta. Acest lucru ar putea fi cel mai eficient mod de a consolida o legatura cu un copil. Ascultarea duce la intelegere, care intareste atasamentul. Indiferent de modul in care comunici cu copilul, asigura-te ca il asculti fara intrerupere si ca ii raspunzi mereu. Chiar si atunci cand este suparat arata-i ca ai inteles mesajul si subliniaza-l. "Esti suparat! Te simti foarte suparat ca nu poti face ce vrei acum." Copiii vor asculta intotdeauna dupa ce simt ascultati.

2. Nu ii acorda doar "timp special". Dedica timp neintrerupt copilului mai mare in fiecare zi. Asta este poate cea mai sigura cale de a pastra intact atasamentul lui fata de tine. Daca ii acorzi doar anumite momente din zi sau saptamana, va incepe sa creada ca nu mai tii la el si ti-ai redus semnificativ atasamentul fata de el.

3. Arata-i incredere. Ai incredere in copil ca poate lua propriile decizii, isi poate repara propriile greseli si poate realiza propriile obiective. Increderea ta in copil duce la cresterea autoincrederii lui si la marirea increderii in voi.

4. Permite-i sa greseasca. Permitand si acceptand greseala, in loc sa tipi sau sa critici, vei consolida si mai tare increderea. Exista oportunitati fantastice pentru atasatament si invatare comuna, atunci cand ii permiti copilului sa faca greseli si il ajuti sa le repare.

5. Imbratiseaza-l. Nu doar imbratisarile, ci orice fel de atingere fizica pozitiva ajuta la conexiunea dintre parinti si copii. Fiecare atingere, mangaiere, masaj, imbratisare, strangere de mana este un memento fizic pentru un copil care ii spune, "Te iubesc si eu sunt aici, chiar aici, pentru tine." Fa asta de cat mai multe ori.

6. Incurajeaza-l in loc sa il lauzi. Concentreaza-te pe recunoasterea eforturilor copilului, mai degraba decat in judecarea rezultatelor actiunilor lui. Il arata ca valoarea sta in interior, mai degraba decat pur si simplu ceea ce poate face sau da.

7. Priveste-l in ochi. Stai la nivelul lui cand vorbesti cu el.

8. Da-i putere. Daca ii dai puterea de a face anumite lucruri, in loc de a incerca sa il controlezi, il vei ajuta sa isi dezvolte propriile abilitati precum si increderea. Asta il va face sa stie ca ai incredere in judecata lui si ii permiti sa isi exercite autonomia. O modalitate de a da putere copilului este sa ii dai noi responsabilitati si oportunitati de a ajuta familia.

9. Apreciaza-l.  Daca ii spui copilului ce apreciezi la el sau la actiunile lui va va ajuta sa stabiliti o legatura si mai buna.  “Apreciez ca o lasi pe sora ta se joace cu jucaria in aceasta dimineata. Stiu ca e al tau, dar uite cat de tare s-a bucurat.  Iti multumesc ca o imparti cu ea!” Copiii simt ca sunt pretuiti si ca apartin unei familii cand le recunoastem gesturile frumoase si faptele bune.

Citeste si cum sa pregatesti un copil pentru venirea unui fratior. 

10. Ajuta-l sa repare. Repararea propriilor greseli si invatarea din acestea sunt importante pentru o buna dezvoltare a copilului. Ce modalitate mai buna de a-i spune copilului tau cat de importante sunt sentimentele lor sunt pentru tine decat daca ii accepti scuzele din inima pentru o greseala si ii oferi ajutorul sa rezolvati impreuna problema?

Tine minte toate aceste sfaturi insa trebuie sa fii pregatit:  fiecare copil va raspunde diferit la prezenta unui nou frate in familie. Nu este intotdeauna este usor! Chiar si copiii cei mai siguri pe sentimentele parintilor vor simti o perturbare a echilibrului de familie si pot actiona ca raspuns la aceasta perturbarea prin schimbarea comportamentului. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!