Sari la conținut

Cum va arata familia viitorului? Suntem intr-o schimbare culturala majora

 Femeile sa castige mai mult decat barbatii? Da. Este o tendinta in crestere si foarte vizibila si acum. Din cuplurile pe care le cunosc, jumatate sunt cele in care femeile castiga mai mult decat barbatii.

 Este un lucru bun, nu ne plangem, doar ca asta ne pune in fata unor provocari la care nu ne-am fi asteptat. Este o situatie noua si oarecum neobisnuita si vechile mentalitati ne impiedica sa ne adaptam cu usurinta la ea. Ba chiar, adesea, ne impiedica si sa ne bucuram de castigul nostru.

Aceasta situatie a fost analizata de Suzanne Doyle-Morris in cartea "Female Breadwinners: How They Make Relationships Work and Why They are the Future of the Modern Workplace". 

 De decenii atat veniturile femeilor, cat si implicarea lor in munca sunt in crestere. Si asta duce la schimbari culturale, fie ca vrem, fie ca nu vrem. Cuplurile nu mai vad impartirea traditionala a muncii ca fiind ceva ce li se potriveste. Modelul in care barbatul este cel care aduce mancarea si femeia cea care o pregateste nu mai corespunde multor tineri. 

Femeile au luptat multa vreme pentru o egalitate 50 / 50: un volum egal de munca si la serviciu si acasa pentru ambii parteneri. Acum sunt insa situatii in care este mai bine pentru gospodarie daca femeia se concentreaza mai ales pe munca si barbatul isi dedica mai multa vreme treburilor casnice. 

 

Aceasta ar fi insa situatia ideala. Ea este adesea insa intunecata, pentru ca in realitate lucrurile nu se intampla chiar asa:

Situatia mai putin ideala si foarte des intalnita este cea in care femeia castiga mai mult si totusi in sarcina ei raman majoritatea responsabilitatilor casnice. Desigur, nu vor putea sa le faca la fel de bine ca atunci cand si-ar dedica toata ziua casei. Si asta poate sa duca la sentimente puternice de vinovatie, pentru ca nu sunt mame suficient de bune. 

Apar si certurile in familie datorate resentimentelor puternice pe care le resimt femeile fata de barbatii care nu preiau din sarcinile casnice, asa cum ar fi facut ele daca nu si-ar fi dedicat mai mult timp serviciului. Adesea astfel de familii apeleaza la ajutor din afara, angajand oameni care sa faca lucrurile pe care femeia nu mai poate sa le faca. Dar resentimentele nu dispar.

Un alt aspect este ca societatea, in general, nu se simte confortabil cu ideea femeii care castiga mai mult intr-un cuplu. Si din aceasta cauza cuplurile aflate in aceasta situatie incearca sa o mascheze, lasandu-l pe barbat sa dea impresia ca el este principalul aducator de venituri. Ba chiar exista si cupluri in care femeia incearca sa isi ascunda succesul fata de partener, ca sa nu il supere.

 

Ceea ce este uimitor la aceste situatii este ca in majoritatea cuplurilor nimeni nu s-a asteptat ca femeia sa castige mai mult ca barbatul. Pur si simplu a fost un cumul de circumstante. Asa ca niciunul dintre parteneri nu este cu adevarat pregatit si nu stie cum sa reactioneze. Sentimentele negative apar din ambele parti. La femei sunt sentimente de vinovatie, frica, resentimente. La barbati dispare dorinta de sustinere si creste posibilitatea aventurilor extraconjugale. Aceste cupluri ajung adesea la divort.

 

O modalitate de a te impaca cu rasturnarea de roluri si de a te adapta vremurilor moderne este sa consideri ca nimic nu este batut in cuie. Pana la urma nimeni nu are un serviciu stabil de cand incepe sa lucreze si pana iese la pensie. Asa ca situatia actuala s-ar putea modifica oricand si cel care acum castiga mai mult sa ajunga sa castige mai putin. Accentul ar trebui pus cat mai mult pe implinirea personala: daca ambii parteneri sunt multumiti, nu mai conteaza cine aduce mai multi bani. Atunci cand fiecare membru al familiei, in parte, este fericit, atunci toata familia este fericita. Respectul si grija fata de celalalt ar putea fi si acum solutia.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!