Sari la conținut

Cuvintele pe care tu şi partenerul nu aveţi voie să le rostiţi în faţa copilului

Să recunoaştem: în toate cuplurile apar probleme , discuţii în contradictoriu şi cuvinte rostite pentrzu care am da orice să le luăm înapoi. Simplul fapt că în familie există un copil, poate doi sau trei, aduce cu sine o multitudine de provocări cărora părinţii trebuie să le facă faţă. Aşa că nu este de mirare că, din când în când, spiritele se mai încing şi problemele mai izbucnesc. Important este, însă, ca rufele să se spele doar între memebrii cuplului, departe de ochii şi de urechile micuţului, dacă vă ştiţi firi impulsive. Într-adevăr, discuţiile în contradictoriu se pot purta şi în faţa prichindelului, dacă şi numai dacă ştiţi că puteţi rezolva conflictele într-un mod din care copilul are ce învăţa.

Cuvintele pe care tu şi partenerul nu aveţi voie să le rostiţi în faţa copilului 

Eşti un idiot - Este normal să nu fii de acord cu partenerul şi să îţi expui punctul de vedere, dar nu este deloc în regulă să depăşeşti limita până la jigniri, deoarece îi transmiţi copilului o lecţie importantă: când nu mai ai argumente, poţi începe să ţipi şi să vorbeşi urât, rănind persoana unde o doare mai tare. Poate în adâncul sufletului nu crezi acest lucru, dar întomcai aceasta este lecţia pe care o transmiţi.

Dacă Tudor (copilaşul) nu ar fi întârziat astăzi de la şcoală, aş fi putut să trec şi pe la curăţătorie să îţi iau sacoul – Probeleme sunt întotdeauna între tine şi soţ, copilul nu trebuie inclus în cauzele neînţelegerilor dintre voi. Nu vrei ca cel mic să se simtă vinovat pentru problemele dinte voi.

Am văzut cum flirtai cu mămica aceea, în parc – Tachinare sau nu, copilul nu are voie să audă să audă astfel de discuţii intime, deoarece va crede că aveţi probleme în căsnicie. Poate voi nu le daţi importanţă, dar nu ştiţi cum reacşionează el…

Mama ta mă înnebuneşte! E nebună de-a binelea – Poate că este soacra ta mai puţin cumsecade, dar nu uita că vorbeşti despre bunicuţa copilului tău. Dacă nu a făcut ceva atât de grav, lasă-l pe copil să îşi formeze propriile opinii despre oamenii din jurul lui.

Dacă tu continui să cheltuieşti în ritmul ăsta, în curând vom fi faliţi – Copilul trebuie să simtă despre căminul lui că este un mediu sigur, nu ameninţat de diverse probleme. Poţi face educaţie financiară cu el, dar nu îl speria cu privire la viitorul lui. Nu ştie să gestioneze astfel de probleme.

► Citeşte şi Despre valoarea banilor, pe înțelesul celor mici

Tu mereu laşi copilul să facă ce vrea – Aceste cuvinte nu fac decât să arate că tu şi tatăl sunteţi în tabere adverse, atunci când vine vorba despre creşterea copilului, iar cel mic va şti cum să profite de pe urma unei astfel de relaţii. Nu uitaţi că amândoi sunteţi o echipă care vrea binele copilului, deci trebuie să existe o cale de mijloc!

Nu mai am ce vorbi cu tine – A trânti uşa în nas partenerului, când nu mai ai argumente, transmite copilului ideea că este imposibil să comunici, să rezolvi problemele calm, cu empatie şi cu răbdare. Cercetările arată că micuţii dezvolt emoţii positive, când conflictele se rezolvă calm în faţa lor, aşa că mai bine luaşi o pauză respiraţi şi reluaţi discuţia după 30 de minute.

Sursa foto: Free pik
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!