Un psihoterapeut si un specialist in dezvoltarea copilului sustin ca este bine ca cei mici sa creada in Mos Craciun. Iata argumentele lor.
Miturile, legendele si povestile fac parte din viata copiilor si sunt cea mai buna cale prin care acestia pot intelege realitatea. A priva un copil de credinta in Mos Craciun este o mare pierdere. Mosul bun, cu burta mare, mereu vesel si care implineste visele de taina ale copiilor este una din marile bucurii ale copilariei.
Specialistii in psihologia copilului spun ca evadarea in fantezie este benefica, pentru ca ii ajuta pe cei mici sa-si invinga spaimele si temerile. Indiferent de varsta avem nevoie de fantezie. Fantezie inseamna jocurile video, Harry Potters, Avatar, zanele si Fetii-Frumosi, dar si Peter Pan. Gandirea magica ajuta la dezvoltarea rezistentei in a face fata la realitate.
Exista parinti care din grija pentru copilul lor considera ca este mai bine ca Mosul sa ramana doar o poveste, pentru a-l feri pe copil de dezamagire in momentul in care ar afla ca totul nu este decat imaginatie. Psihologii sustin ca sunt putine alte lucruri mai luminoase in copilarie decat Mos Craciun. In plus, copilul reuseste cu o naturalete incredibila sa-l adapteze pe Mos Crcaiun la logica sa, la nivelul sau de perceptie al realitatii, astfel ce doar in foarte putine cazuri intelegerea adavarului este dezamagitoare.
Cei mai multi dintre copii inteleg singuri, la un moment dat ca Mosul este o poveste, dar reusesc sa ramana cu credinta in spiritul Craciunului, exceptional de bine personificat de Mos Craciun prin bunatate, generozitate, umor, caldura si bunavointa.
Cand copilul incepe sa te intrebe daca exista cu adevart Mos Craciun, raspunde-i cu magica intrebare (strategia este utila parintilor mereu cand sunt pusi in fata unor intrebari dificile), "dar tu ce crezi?". Copilul o sa-ti ofere el insusi cele mai bune variante de raspuns.
Mos Craciun exista! Tot asa cum exista si Zana Maseluta si Iepurele de Pasti si Zanele ...