Ziua Copilului are loc la date diferite in intreaga lume, pentru a sarbatori copiii la nivel global. Ziua Internationala a Copilului a fost proclamata cel dintai de catre Conferinta Mondiala pentru Bunastarea Copiilor in 1925, iar apoi in 1954, 20 noiembrie a fost declarata Ziua Universala a Copilului. Tot in acest an UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat sa sarbatoreasca "Ziua Copilului" (Universal Children's Day).
Ziua de 1 iunie este de fapt Ziua Internationala pentru Protectia Copiilor, insa astazi este sarbatorita in mai multe tari ca fiind Ziua Copilului. Ziua dateaza din anul 1950 si a fost stabilita de catre Federatia Internationala Democrata a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949). Variantele globale majore includ Ziua Universala a Copilului din data de 20 noiembrie, dupa recomandarea Natiunilor Unite.
Ziua Universala a Copilului
Ziua Universala a Copilului are loc anual la 20 noiembrie. Prima data proclamata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite in 1954 a fost infiintata pentru a incuraja toate tarile sa instituie o zi, in primul rând pentru a promova schimbul reciproc si intelegerea in rândul copiilor si in al doilea rând sa initieze actiuni pentru a beneficia si promova bunastarea copiilor din intreaga lume.
Ziua promoveaza obiectivele prezentate in Carta pentru bunastarea copiilor. La data de 20 noiembrie 1958 Natiunile Unite au adoptat Declaratia Drepturilor Copilului. Ulterior, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat Conventia cu privire la drepturile copilului, tot la 20 noiembrie 1989.
UNICEF este organismul dedicat pentru indeplinirea celor sase din opt obiective care se aplica pentru nevoile copiilor, astfel incât acestia sa poata beneficia de drepturile de baza scrise in 1989, in tratatul international al drepturilor omului. UNICEF ofera vaccinuri, lucreaza cu factorii de decizie de ingrijire a sanatatii buna si educatie si lucreaza exclusiv pentru a ajuta copiii si a le proteja drepturile.
Ziua Universala a Copilului nu este pur si simplu o zi pentru a celebra copii pentru ceea ce sunt, ci pentru a face cunoscut intregii lumi si a lua masuri in privinta situatiei copiilor care sunt abuzati, exploatati si discriminati. Copiii sunt folositi ca muncitori in unele tari, sunt participanti in conflicte armate, traiesc pe strazi, sufera de diferente fie ca este vorba de religie, problemele minoritatilor sau handicap.
Razboi: Copiii resimt efectele razboiului si sufera traume fizice si psihologice. Urmatoarele incalcari sunt descrise in termenul de "copii si conflictele armate": recrutarea si soldatii-copii, uciderea/mutilarea copiilor, rapirea de copii, atacurile asupra scolilor/spitalelor, interzicerea accesului umanitar la copii.
Munca: In prezent, exista aproximativ 153 de milioane de copii cu varste cuprinse intre 5 si 14 care sunt obligati sa munceasca. Organizatia Internationala a Muncii in 1999, a adoptat interzicerea si eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor, inclusiv sclavia, prostitutia copiilor si pornografia infantila.
1 iunie – Ziua Copilului in multe tari
Cele mai multe tari celebreaza astazi Ziua Copilului in data de 1 iunie. Alaturi de Romania, alte 47 de tari celebreaza copii la aceeasi data.
Ziua Copilului trebuie sa ramana, in plus fata de un motiv de sarbatorire a celor mici, o zi in care intreaga lume sa fie mai sensibila, mai atenta si mai activa in ceea ce priveste problemele copiilor de pretutindeni.
Articole relationate
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
Dana Rogoz, mesaj emoționant pentru tatăl ei, la 11 ani de când s-a stins din viață. „E jale, tata”
Ieri, 18 noiembrie, tatăl Danei Rogoz ar fi împlinit 60 ani. Au trecut, însă, 11 ani de când acesta a trecut în neființă, spre durerea ei și a familiei.
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu