Sari la conținut

De ce nu este bine să intri încălțat în casă? Avertizările medicilor

În timp ce unele persoane le interzic musafirilor să intre încălţaţi în casă iar alții consideră un gest de impoliteţe să le ceară vizitatorilor să stea fără pantofi, acest obicei are un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Dincolo de cultură și tradiție, medicii avertizează că foarte dăunător sănătății să intrăm încălțați în casă. De ce?

Chiar dacă ești în vizită, iar gazda îți spune că nu este necesar să te descați, ar fi bine să o faci. Medicii avertizează că este foarte dăunător sănătății să intrăm încălțați în casă deoarece încălțămintea ascunde numeroase bacterii și, astfel, ne putem îmbolnăvi de boli grave. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona partea exterioară a pantofilor are peste 40.000 de bacterii care ne pot afecta sănătatea. Iar transferul bacteriilor de pe pantofi pe podele din casă este în proporţie de 90%.

►Citește și Câte bacterii există pe palma unui copil?

Astfel, în momentul în care intrăm încălţaţi în casă riscăm să contaminăm mediul în care trăim zi de zi. Ne putem îmbolnăvi de infecţii respiratorii, dar şi de o mulţime de bacterii E. Coli, iar acestea pot provoca probleme digestive, dar pot duce chiar probleme mult mai grave ale rinichilor.
Iată câteva motive care ar trebui să ne convingă:

Pantofii sunt o sursă sigură de îmbolnăvire. Dacă stăm bine să ne gândim câte zone pline de microbi sunt pe stradă, este indicat să nu intrăm încălţaţi în casă. Niciodată nu trebuie să punem pantofii murdari în dormitor, bucătărie sau altă cameră şi asta pentru că microbii se vor răspândi imediat. Iar copiii sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire.

►Citește și Bicarbonatul de sodiu. 7 întrebuințări benefice pentru copii

E.Coli poate fi ușor transferată de pe talpă în casă, dacă nu ne descălțăm la intrare. “Putem călca fără să ne dăm seama în resturi de materii fecale care provin de la păsări ori animale de companie sau germenii se pot transfera ușor din toaletele publice pe care le folosim. Toate surse de E.Coli”, avertizează microbiologistul Kelly Reynolds, unul dintre cercetătorii de la Unviersitatea din Arizona care au participat la realizarea studiului amintit mai sus. Procentul în care E.Coli s-a regăsit pe talpa pantofilor care au fost studiați este de 27 %, unul destul de alarmant.

Totodată, pe talpa pantofilor se pot găsi și substanţe care ne pot îmbonăvi. De exemplu, chimicalele periculoase luate de pe stradă, de pe asfalt. Mai precis, potrivit unui alt studiu realizat de Universitatea Baylor din Statele Unite, persoanele care locuiesc lângă străzi al căror asfalt a fost izolat cu smoală provenită din cărbuni sunt expuse unui risc crescut de cancer. De altfel, în câteva state americane s-a interzis folosirea acestui tip de smoală.

Chiar și gazonul din curte poate fi o sursă de substanțe chimice derivate din benzină, de exemplu, care pătrund în sol prin intermediul apei de ploaie.

Prin urmare, indiferent dacă suntem sau nu în vizită ori intrăm în propria casă cel mai bine ar fi să ne descălțăm și să-i învățăm și pe copii să procedeze la fel.

Sursa: KidSpot

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!