Venirea unui copil in viata unui cuplu este adesea insotita de o tulburare majora a vietii sexuale pentru aproape toate familiile.
Exista pentru asta o explicatie biologica, lipsa de apetit pentru sex fiind conditionata hormonal astfel incat interesul parintilor sa fie indreptat catre bebelus. Studiile au aratat ca o astfel de modificare nu apare numai in cazul mamelor, ci si in cazul tatilor. Mai mult decat atat, cu cat esti mai implicat in cresterea copilului - dandu-i sa manance, dormind cu el, jucandu-va impreuna, cu atat scade mai tare apetitul sexual, indiferent de sex.
Trecand insa peste conditionarile biologice exista si factori de ordin psihic care inhiba dorinta de sex.
Pe primul loc este frica. Pentru foarte multe femei, nasterea este cel mai solicitant si dureros eveniment prin care trec. Este normal ca in urma lui sa ramai cu o retinere si spaima de durere care te face sa prelungesti perioada de abstinenta si dincolo de interdictia de 6 saptamani pe care o dau doctorii. Si chiar daca iti spui ca este in regula ca nu ai chef si aplici zicala pofta vine mancand, adevarul este ca o partida de sex care nu te-a satisfacut nu te indeamna automat la inca una.
Un motiv extrem de serios este si lipsa timpului, care actioneaza mult mai subtil decat te-ai astepta. Nu este vorba despre faptul ca nu ai gasi zece minute zilnic in care sa faci sex, ci de faptul ca lipseste tot acel 'glamour' care face sexul sa fie ceva hot. Sexul planificat, lipsit de spontaneitate, isi pierde mult din savoare. E ca si cum ai avea inca un lucru de bifat pe lista si adevarul este ca nu iti doresti nimic altceva decat sa fii lasat in pace.
In plus, sexul in sine seamana mult cu ceea ce se intampla in liceu, mai putin apetitul, care este diminuat simtitor: nu ai casa numai pentru tine, stai in permanenta cu urechile ciulite sau cu ochii pe ceas asteptandu-te sa fii intrerupt. Chiar si daca bebele este foarte mic, tot ai impresia ca l-ai putea deranja cu manifestarile erotice.
Desi se spune ca maritisul taie orice mister si romantism adevarul este ca nu e casatoria de vina, ci venirea copiilor. Este destul de dificil sa vezi in mod romantic o persoana cu care ai in permanenta de impartit lucruri de facut, fiecare luptand fara succes sa mai capete un pic de timp pentru sine. Casatoria poate sa iti ofere spatiu, pe cand faptul de a fi parinte nu. Esti permanent conectat cu celalalt si non stop iti cere sau ii ceri ceva. Sa treci de la aceasta stare de spirit la una de atractie si placere de a fi in preajma sa cere timp ca sa poti stabili o conexiune la un alt nivel.
Si, sa nu uitam, exista si probleme de ordin fizic. Femeile ca sa aiba un sex multumitor trebuie sa se simta impacate cu modul in care arata. In prima perioada dupa nastere este putin probabil ca acest lucru sa se intample. Si chiar dupa ce revin la silueta anterioara sarcinii sau se obisnuiesc cu noua lor figura, tot se pot simti prea obosite, neingrijite, neatragatoare ca sa faca vreun gest sexual.
Toate acestea sunt argumente destul de puternice sa ai macar o saptamana pe an in care iti faci o vacanta cu partenerul fara sa ai copiii cu tine. Ar fi pur si simplu o perioada lipsita de obligatii in care tot ceea ce conteaza este sa te distrezi. Vei observa atunci ca problema nu este la voi, ci pur si simplu situatia a devenit de asa natura incat sexul nu se mai afla pe lista.