De ani de zile, in toate studiile, copii olandezi ies pe primul loc in ceea ce priveste gradul de bunastare. Si nu este vorba numai de bunastare fizica, ci si de bunastare psihica. Cu alte cuvinte copiii olandezi sunt cei mai fericiti din lume.
Daca sunteti cumva curiosi unde anume ne clasam noi din acest punct de vedere, cu parere de rau va spun ca suntem pe ultimele locuri din tarile dezvoltate cu care suntem comparati. Cel mai rau stam la saracie, educatie si sanatate. Dar mancam fructe si facem sport, comparativ decent fata de alte tari dezvoltate. Puteti afla mai multe despre cum sta Romania, dar si alte tari, dintr-un studiu Unicef publicat anul trecut.
Mai multa lume a incercat sa afle din ce motiv copiii olandezi ies la fiecare studiu pe primul loc. Va voi prezenta mai jos cateva explicatii care mi s-au parut interesante:
1. Copiilor olandezi li se acorda multa atentie. Dar nu numai de catre parinti, ci de societate, in general.
Aceasta atentie se manifesta la mai multe niveluri: atunci cand vorbesc sunt ascultati, chiar de cand de abia pot lega doua cuvinte. Ei sunt considerati fiinte cu drepturi depline si nu sunt imediat concediati pe motiv ca asa am spus eu si eu sunt adult asa ca am dreptul de a fi ascultat.
Relatiile dintre copii si adulti sunt foarte bune si intreaga societate pare sa lucreze pentru ca acestia sa fie fericiti. Nu este numai faptul ca Olanda este o tara bogata, ci si impartirea veniturilor se face astfel incat copiii sa iasa castigatori: li se ofera gratuit un nivel ridicat de educatie, parintii pot sa stea pana la doi ani sa isi creasca copiii, veniturile lor fiind subventionate de stat.
2. Mai putina presiune pe copii, dar si pe parinti
Scolile din Olanda nu pun accent pe competitie. Pana la 12 ani nici nu exista teme pentru acasa sau teste. Ceea ce se doreste sa se transmita este placerea de a invata. Iar sistemul da roade, spre marea noastra mirare, fiindca noi inca mai credem ca trebuie sa stam cu biciul pe copii ca sa invete si ei ceva.
Si parintii sunt supusi unei presiuni mai mici. Ei nu mai trebuie sa aleaga ori cariera cu sacrificarea familiei, ori familie dar resurse financiare la limita. Lucratul part-time este printre principalele optiuni de care beneficiaza parintii olandezi. Insa aproape 40% dintre olandezi lucreaza gratuit, ca voluntari, in diferite organizatii care le promoveaza valorile. In acest fel echilibrul din viata este mult mai usor gasit.
3. Egalitate si libertate
Toata lumea care traieste intr-o democratie se lauda cu aceste valori, putine sunt insa tarile in care ele se practica cu adevarat. Tarile de Jos in general sunt renumite pentru libertatea pe care o ofera atat in ceea ce priveste sexul, cat si drogurile. Cu toate acestea, exista mult mai putine probleme decat in alte tari, unde sunt strict reglementate.
Si in privinta egalitatii de sanse intre barbati si femei s-a ajuns la mai mult decat o simpla declaratie, aici existand cel mai mare procent de femei in posturi de conducere, dar si cel mai mare procent de mame care lucreaza.
4. Toata lumea se implica
Copiii nu cad numai in sarcina mamei. Ea nu este singura care detine miraculoasa arta de a schimba un scutec. Si taticii sunt la fel de activi in ingrijirea copiilor. Adesea si ei aleg sa lucreze part-time pentru a sta mai mult acasa. Exista chiar, saptamanal, o zi a tatalui, in care taticii si copiii isi pot face propriile activitati.
Si nici bunicii nu sunt uitati, fiind cat se poate de prezenti in viata nepotilor. Acolo nimeni nu spune nu unei plimbari cu bicicleta.
Mai multe idei puteti afla aici si aici.
Ce anume crezi ca am putea aplica si noi pentru a avea copii mai fericiti?