Sari la conținut

De ce trebuie sa-ti ceri scuze copilului, cand gresesti

Vezi gGalerie foto

Toata lumea greseste. Inclusiv parintii! Iata trei motive temeinice penru care trebuie sa-ti ceri scuze copilului, cand gresesti.

Toti parintii isi invata copiii sa fie prietenosi si responsabili. A fi responsabil inseamna, printre multe altele, a recunoaste cand gresesti si a avea puterea sa-ti ceri scuze. A-ti cere scuze inseamna ca-ti recunoasti greseala, iar recunoastrea erorilor este primul pas pentru indreptarea acestora si pentru a evita repetarea lor.  

Un copil invata cel mai bine prin imitare, mai ales la varstele mici. Parintii sunt principalul model al copilului, iar un parinte care isi va recunoaste greseala, nu o sa piarda din autoritatea sa in fata copilului, ba chiar din contra. Recunoastrea unei greseli si scuzele sunt dovezi de empatie, probe ca iti poti analiza deciziile si gesturile si dovezile ca lucrurile pot fi reparate. A-ti cere scuze inseamna ca faci primul pas pentru repararea unei decizii, a unui gest gresit. Asta este prima lectie pe care o invata un copil atunci cand un parinte isi cere scuze copilului, pentru o greseala.  

Prin natura lor copilul este iertator si uita repede daca i s-a facut o nedreptate. Daca un parinte greseste fata de copilul sau, dar are intelepciunea de a-si cere scuze si de a-si recunoaste greseala (ambele demersuri fiind esentiale si la fel de importante), copilul o sa inteleaga ca a ierta este unul din cele mai frumoase atitudini pe care le poate avea. Daca scuzele vin din partea parintelui sentimentul este cu atat mai inaltator, mai frumos si mai benefic. Copilul o sa ierte si o sa aprecieze gestul parintelui. Daca un parinte isi cere scuze pentru o eroare comisa fata de copilul sau, ii arata intelegere, ii arata ca stie sa faca diferenta intre decizia buna si decizia rea. Parintele castiga de doua ori. In primul rand iertarea copilului, in al doilea rand un plus de autoritate. Daca un parinte isi cere scuze atunci cand greseste, impunerea unei decizii care nu este pe placul copilului o sa fie acceptata mai usor de acesta. Cum gandeste copilul? Daca mama/tata si-au certut scuze cand au gresit, atunci inseamna ca ei stiu cu adevarat ce este corect si ce nu.

A treia lectie pe care o invata un copil atunci cand un parinte ii cere scuze o sa-l invete pe copil sa-si ceara scuze la randul lui. Mai mult copilul va intelege ca scuzele fara recunoasterea erorii, a greselii comise nu au valoare. Gestul parintelui ii aduce acestuia un beneficiu in plus: incurajerea indirecta  a copilului sa-si recunoasca greseala, ceea ce este pana la urma un castig urias in relatia intre parinte si copil.

Citeste si: De ce trebuie sa-ti ceri iertare

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!