Igiena orală este un aspect esențial al sănătății generale, iar o gură sănătoasă îți permite să mănânci confortabil, să comunici fără probleme și să zâmbești cu încredere. Pentru a avea o igienă orală adecvată, există câteva sfaturi cheie pe care ar trebui să le iei în calcul și să le integrezi în rutina ta zilnică, iar pe parcursul acestui articol, vei avea șansa să descoperi trei sfaturi importante care te vor ajuta să-ți menții igiena orală în stare optimă.
Iată de ce să ții cont dacă vrei să ai o dantură sănătoasă și frumoasă
1. Periajul corect al dinților
Periajul corect și regulat al dinților este fundamental pentru o igienă orală adecvată. Alege o periuță de dinți cu peri moi și înlocuiește-o la fiecare trei luni sau mai devreme, dacă perișorii sunt îndoiți sau deteriorați. De asemenea, folosește o pastă de dinți cu fluor pentru a-ți curăța dinții de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute în fiecare sesiune de periaj și asigură-te că perii periuței acoperă toate suprafețele dinților, inclusiv partea din față, spate și latura lor internă.
Totodată, nu uita să periezi și limba pentru a elimina bacteriile și resturile alimentare care pot duce la respirație urât mirositoare, deoarece periajul regulat și corect al dinților ajută la prevenirea formării plăcii bacteriene și a cariilor dentare, menținând gingiile sănătoase și reducând riscul de afecțiuni orale grave, precum parodontita și boala gingivală, cu care nu vrei să ai de-a face!
2. Utilizarea aței dentare
În urma periajului nu vei putea ajunge în toate zonele gurii, așa că pentru a asigura o igienă orală completă, este important să folosești și ața dentară în mod regulat. Aceasta ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor dintre dinți și de sub linia gingivală, unde periuța nu poate ajunge eficient.
Pentru a o folosi corect, înfășoară aproximativ 45 de centimetri de ață în jurul degetului mijlociu al fiecărei mâini și lasă aproximativ 2-3 centimetri de ață între degete, iar apoi îndoaie ața în formă de C și strecoar-o cu grijă între dinți, curățând prin mișcări de sus în jos. De reținut este faptul trebuie să folosești o bucată nouă de ață pentru fiecare spațiu interdentar pentru a preveni contaminarea bacteriană. Dacă vrei să fii sigur că scapi de orice urmă de bacterii dintre dinți sau gingii, poți să apelezi și la un duș bucal, care îți va permite să ai o dantură sănătoasă și plăcută din punct de vedere estetic. În acest sens, la Altex.ro, ai disponibile numeroase modele de dușuri bucale special concepute pentru acest lucru.
3. Vizite regulate la dentist
Vizitele regulate la dentist sunt esențiale pentru menținerea unei igiene orale optime și prevenirea problemelor dentare. Prin intermediul examinărilor periodice, acesta poate identifica aceste probleme în stadii incipiente, când sunt mai ușor de tratat și mai puțin costisitoare, iar ignorarea sau amânarea controalelor poate duce la agravarea afecțiunilor, necesitând tratamente mai complexe și costisitoare în viitor.
În concluzie, dacă vrei să nu ai de-a face cu problemele de natură dentară, care pot fi destul de neplăcute, încearcă să respecți cât de mult poți sfaturile pe care le-ai citit mai sus.
Sursă foto: Pixabay.com