Hormonii sunt elemente esentiale pentru functionarea corpului, jucand un rol crucial, de la faptul ca fara unii dintre ei o femeie nu poate sa ramana insarcinata pana la ajutorul dat ca sa dormi cum trebuie si sa ai o stare de fericire si multumire interioara.
De multe ori se intampla sa existe fluctuatii care iti afecteaza viata fara sa-ti dai seama, asa ca este foarte important sa intelegi de ce apar acestea.
Spre exemplu, potrivit RealSimple, cele mai comune sunt acelea ale progesteronului, care este produs de ovare si de glandele suprarenale dupa ovulatie, mentinand un ritm de crestere sanatoasa a celulelor din interiorul uterului, el fiind astfel pregatit sa accepte un ovul fertilizat in fiecare luna. Testosteronul este creat de ovare si glandele suprarenale si regleaza activitatea sexuala, iar hormonii tiroidali controleaza metabolismul.
Ce se intampla in corpul tau la 30 de ani
Hormonii trec prin numeroase schimbari intr-o luna, fiind afectati de ciclul menstrual. O crestere a estradiolului (o forma a estrogenului) la 10 zile dupa inceperea ciclului, cam in perioada ovulatiei, iti va aduce o stare buna de spirit, in timp ce o crestere a progesteronului in cea de-a doua jumatate a lunii te va irita. In aceasta a doua parte apare si o scadere a dorintei sexuale daca folosesti contraceptive cu hormoni, caci estrogenul continut este artificial si blocheaza testosteronul. Cele mai bune sunt anticonceptionalele mai noi, care au hormoni naturali si nu iti influenteaza libidoul.
In jurul varstei de 30 de ani incepe declinul fertilitatii feminine. Daca ai mai putin de 35 de ani si incerci sa ramai insarcinata, nereusind in decursul unui an, este bine sa consulti un endocrinolog. Daca ai peste 35 de ani, e bine sa mergi la medic la 6 luni de cand ti-ai propus sa ramai gravida si nu ai reusit.
Ce se intampla in corpul tau la 40 de ani
La 40 de ani inca ai parte de un ciclu menstrual regulat, dar ovarele incep sa produca mai putin estrogen si progesteron. Nu mai exista un echilibru perfect intre acesti doi hormoni, iar testosteronul scade si el. Cu alte cuvinte, incepe premenopauza, o precursoare a menopauzei, care poate dura in jur de 5 ani. Vei incepe, probabil, sa simti bufeuri, o micsorare a dorintei sexuale si uscaciune vaginala. Din fericire, aceste simptome vin si pleaca, nu sunt permanente. Totusi, fertilitatea incepe sa scada in mod clar, asa ca este cat se poate de indicat sa mergi la medic si sa faci toate testele posibile daca vrei sa ramai insarcinata.
S-ar putea sa observi o usoara crestere in greutate, din cauza hormonilor tiroidieni, a caror secretie scade odata cu trecerea anilor. Un test de sange poate dezvalui aceasta problema, iar apoi pot fi luate pastile care sa ii stabilizeze. S-ar putea sa apara si unele probleme cu somnul, asa ca 8 ore de odihna neintrerupta se vor dovedi destul de greu de dobandit.
Ce se intampla in corpul tau la 50 de ani
La 50 de ani, productia de progesteron scade considerabil, mare parte din estrogen venind de la glandele suprarenale si din tesutul gras, nu din ovare. Pana la 51 de ani probabil ai ajuns la menopauza, aceasta putand fi declarata cu certitudine atunci cand ciclul menstrual nu mai exista de un an. Cel mai probabil nivelul testosteronului variaza foarte mult, fapt ce duce la aparitia bufeurilor si iti da peste cap viata sexuala.
S-ar putea sa te confrunti cu o uscare a pielii, din cauza ca estrogenul este implicat in hidratarea epidermei. Foloseste creme mai hidratante si vei elimina aceasta problema. Usoare stari de confuzie sau o mica alterare a memoriei ar putea sa-si faca si ele simtita prezenta, dar niciunul dintre simptome nu este grav. Alimentatia sanatoasa este una dintre cele mai simple modalitati prin care poti diminua cea mai mare parte a acestor simptome. O solutie sunt si terapiile de substitutie hormonala pentru a scapa de bufeuri, insomnii, momente in care memoria este slaba si alte inconveniente care apar odata cu inaintarea in varsta.