Sari la conținut

Durerea in gat si amigdalita - simptome si tratament

Amigdalele si alte tesuturi din interiorul gatului copilului joaca un rol important in lupta organismului contra infectiilor bacteriene. Aceste tesuturi constituie, de fapt, o mica parte a sistemului imunitar.

Cea mai mare parte a durerilor de gat e cauzata de guturaiul obisnuit. Guturaiul obisnuit la copii dureaza intre trei si cinci zile. Trebuie sa indemnati copilul sa bea lichide pentru a preveni deshidratarea, sa-i administrati un medicament pentru scaderea febrei si diminuarea durerii, conform prescriptiei medicului. Nu utilizati produse vaporizatoare pentru gat (costisitoare), nici pastile pentru gat care pot contine ingrediente susceptibile de a cauza efecte secundare. Pentru a atenua durerea de gat la un copil, ii puteti da ocazional o lingurita de ceai cu sirop de porumb. Aceste amigdalite de natura virala nu se trateaza cu antibiotice.


 Care sunt simptomele amigdalitei?

Bacteria care infecteaza cel mai adesea amigdalele este streptococul, ce cauzeaza angina streptococica. Amigdalita este o infectie a amigdalelor palatine ce poate surveni la orice varsta. Este mai frecventa toamna si iarna. Se manifesta mai ales prin dureri puternice de gat, amigdale rosii cu puncte albe, o sensibilitate a ganglionilor limfatici la nivelul gatului, febra ridicata, voce ragusita.

Sursa foto

Daca infectia nu este corect ingrijita, se poate propaga si poate cauza un abces la nivelul gatului. Amigdalele pot deveni atat de inflamate, incat obstructioneaza caile aeriene superioare. Aceasta provoaca o obstructie sau o scurgere nazala, raguseala vocii, respiratie pe gura, un sforait zgomotos sau o respiratie neregulata noaptea (apneea somnului), un somn agitat, somnolenta pe timpul zilei si chiar probleme in functionarea cardiaca si pulmonara.

 

Tratarea amigdalitei
 

Trebuie sa consultati medicul pediatru care va prescrie probabil un tratament de zece zile cu antibiotic. Copilul nu mai e contagios dupa prima zi de tratament. Daca simptomele se agraveaza, contactati medicul. Daca incepe sa-i curga saliva sau sa aiba dificultati de respiratie sau la inghitit, mergeti la serviciul de urgenta al unui spital pediatric. Daca are un abces, medicul oto-rino-laringolog (ORL) va face un drenaj si va prescrie antibiotice.


 Se intampla ca focarul de infectie bacteriana sa fie prea profund pentru a reactiona la antibiotice si amigdalita sa devina cronica sau recidivanta. Amigdalele sau vegetatiile adenoide sa nu mai functioneaza normal si uneori este necesara extirparea acestora.

 

Prevenirea amigdalitei

Amigdalita se transmite prin contact cu o persoana care are aceasta boala. Este suficient sa va aflati in aceeasi incapere, intrucat particulele infectate de aer sunt inspirate de catre toti. Simptomele apar cam la 2-5 zile de la expunere. 

O persoana care are amigdalita de natura bacteriana poate fi contagioasa chiar si doua saptamani, daca nu urmeaza tratament cu antibiotice. Un astfel de tratament scade perioada in care este contagioasa la o zi, doua.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!