Dieta vegană este foarte apreciată și extrem de populară, deoarece a câștigat teren în ultimii ani și a devenit un regim alimentar pe care multe persoane îl adoptă. Această dietă are ca principiu de bază eliminarea din alimentație a tuturor produselor de origine animală (precum carne, lactate, ouă etc.). Dacă vrei să testezi un astfel de regim sau dacă vrei, pur și simplu, să te documentezi cu privire la acest subiect, este important să afli cele mai semnificative lucruri!
În acest articol, vei descoperi 3 informații esențiale pe care trebuie să le știi despre dieta vegană!
• Beneficii
Sunt mai multe beneficii pe care ți le poate aduce o dietă vegană. În primul rând, studiile au arătat faptul că un astfel de regim ajută la reducerea glicemiei, deoarece aportul de fibre este mai ridicat, iar acest lucru duce la reducerea cantității de zahăr din sânge. De asemenea, persoanele supraponderale pot observa o pierdere a excesului de greutate (dacă regimul este completat de un stil de viață sănătos). În plus, cercetătorii au observat că veganii pot avea un risc mai redus de a dezvolta boli cardiovasculare, datorită faptului că dieta vegană poate să scadă nivelul de colesterol prezent în organism. De altfel, o dietă de acest gen poate fi utilă în combaterea simptomatologiei specifice artritei (dureri articulare, inflamație etc.), dar și în prevenirea apariției cancerului. Bineînțeles, încă se efectuează studii în acest sens, iar informațiile valoroase apar în fiecare zi – așadar, informează-te în mod regulat și fii la curent cu toate noutățile!
• Ce alimente poți consuma?
Veganii consumă alimente care le înlocuiesc pe cele de proveniență animală. De exemplu, în loc de brânză, aceștia pot consuma tofu, iar în loc de lapte, pot testa laptele de ovăz, de migdale, de cocos sau alte produse similare. Legumele pot fi consumate fără restricții, iar nucile sunt o sursă excelentă de zinc, magneziu, fier, seleniu și vitamina E. Iaurturile pot fi înlocuite cu iaurturi vegetale, special create pentru vegani, iar proteinele pot fi obținute și din semințe, spirulină, chlorella sau produse realizate cu drojdie nutritivă. Carbohidrații pot fi asimilați din cereale de diferite tipuri. În ceea ce privește gustările, poți încerca diverse tipuri de biscuiți bio vegani, dar și alte produse gustoase (ciocolată vegană, bomboane vegane etc.). Vei găsi toate aceste alimente delicioase pe site-urile care comercializează produse bio vegane – în gama oferită de Scufita-rosie.ro vei descoperi numeroase variante și opțiuni, care merită încercate!
• Echilibrul nutritiv
Dieta vegană este foarte bogată în nutrienți, însă lipsa alimentelor de origine animală te poate priva de anumite substanțe nutritive. Acestea pot fi obținute din alte surse, însă este important să încerci să ai un aport echilibrat. De aceea, unii nutriționiști recomandă suplimentele de vitamina B12, fier, vitamina D, iod, calciu și zinc. Însă, totul depinde de nevoile organismului tău!
În concluzie, dieta vegană îți poate aduce multiple avantaje – însă, tot ce contează este să fie decizia ta și să ai încredere în hotărârile tale! Dacă ai nevoie de informații suplimentare, pentru a vedea dacă organismul tău poate tolera o astfel de dietă, discută cu un medic nutriționist, care îți va recomanda un set de analize sau îți va elabora un plan potrivit pentru tine!
Sursă foto: pixabay.com